My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Wednesday, August 14, 2013

Update : Pengalaman overdue delivery

Pagi ni, macam biasa review kandungan seminggu seminggu even belum lagi delivery. Perut dah makin besar, yg pastinya mata mata orang sekeliling tidak lari dari tgk perut ni memboyot. Kesian. 
So, what's up? Patutnya hari ni aku delivery, it's almost 40 weeks! Semalam tunggu tunggu turun tanda, sakit contraction @ water breaking. Tp hampa. Laki ckp, sabar ja, akan tiba juga masa tu. And, so lucky dpt hasben yg sgt sgt memahami isterinya & semalam sempat lagi mohon ampun dipinta berkali kali sampai lah tidur pun berpegang tangan, aww so sweet kononnya. 

Tadi jam 7.30 am gerak dari Puterajaya, sampai di Klinik dalam jam 8 am. Sampai depan klinik yaa ampun yaa, ramainya ibu ibu sedang berbaris sebab pintu belum buka buka lagi. Kompom ada juga yang berebut rebut masuk sbb ambik nombor manual kan. Bila aku sampai, kira punya kira, aku orang yg ke-10, yang sandiknya nurse cuma 1 orang ja, patutnya 2 org tp kawannya lambat sampai, jd lambat lah di-cek. Staff lain pula masih lagi cuti cuti raya. Tambah sandik, mcm ndak kesian dgn 2 org staf tu. Yg dtg mau 25 patient, tp staf sikit, mcm tiada toleransi pula di tempat kerja. Ok, lupakan. Tension benda benda macam tu, sy lagi tension sebab wajib berklinik pula sampai 9 hari. Oh man! pjalanan jauh, tp patient makin hari makin ramai. Ruang sempit, syukur ada air-cond, kalau yg sebelum ni cuma harapkan 1 kipas siling, merana ibu ibu lain yg sibuk jaga baby dorang. Kesian sampai ada yg berpeluh peluh kepanasan. Besok pula aku berjumpa doc di KKIA Tuaran. Nah terpaksa jam 6:30 am lagi dari rumah, kalau tidak..jam 7:30am pun ramai sudah ibu ibu ambik no sedia. Last review haritu, sempat lagi rehat2 dalam kereta dgn hasben nasib tidak miss nombor. Haha. Lusa lagi review semula di Klinik Desa, nah beginilah kalau pengalaman overdue. Tak sanggup den. Sama mcm kes my sis yg 1st, dua org anaknya overdue 8 hari, terpaksa serah diri sendiri pegi hospital. Rasa syok ja bila kawan kawan lain semua dah beranak pinak, sempat beraya bersama sama baby. YaAllah bestnya. Tp, don't worry, semua tu dugaan dr Allah. Ingatlah Allah yg tentukan. Klu ikut hati ja sampai bila tuhan mau tolong kan. Rasa nangis pun ada, rasa tension pun ada tp in the end,berserah ja sama Allah. Tak gitu?





See? See? Beginilah keadaan klinik desa, apatah lagi kalau klinik kesihatan ibu & anak kan? Tahap gaban punya sandik kan. Kesian ibu ibu yg angkat angkat anak terpaksa berdiri, dan ada juga ibu yg tgh sarat berdiri diri, syukur masih ada yg prihatin. Ini pun salah satu dugaan yg aku kena terima, sbb dah overdue, sebelum2 ni tidaklah seteruk gini. Smooth ja, patient pun kurang. So, ibu ibu preggy diluar sana kena terima semuanya lah dgn hati yg terbuka, be positif! Apa apa pun gambatee Kiko! Wish me luck.

P/s : Husband bawa tgk wayang malam ni di 1B sambil sambil exercise, jalan jalan untuk mudah bersalin. 

No comments: