My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Friday, December 20, 2013

The Hobbit : The Desolation of Smaug


 

Shout out for these movie! Even, ending yg gantung. You guys have to watchingggg yah! Pekena treating our quality time together kunun, so movie time lah. Esok pagi kelas jam 8:30 am. Ok guys~ Gd night. Bye..

Thursday, December 19, 2013

Kelas ELC120

Assalam. Hollaaaaaa!

Hari ini ambik cuti. Applause to myself. Ceh cuti kunu tapi hasben ai busy dgn kerja. Sedih. Bagi menghabiskan masa cuti ku yg semakin kering, husband and i ke Eatons beli barang2 sekolah. Astaga punya excited. Since i tapernah ke IPTs, beli stationery adalah kelemahan ku. Konok.

Hampir sejam dalam Eatons, bajet ku cuma RM50 seja. Jimat tak jimat? Macam2 aku beli, yg paling aku suka ialah dictionery. Hah paling penting, termasuk calculator. Tapi sandiknya cashier tu ndak kira sekali ah calculator aku tu, bangang. Terpaksa aku mencari lagi esok ni. Haha ada juga alasan pegi stationeries. Lucuk.



        



















ohmygod ohmygod! Finally i found my most fav sneakers! Thanks to husb tolong pilih. Ingat mau angkat sudah Jack Purcell oldschool. Seriusssssss awesome habis! Mmg dae-bak lah, cuma isi dompetku tidak mengizinkan haha. Sling bag & pencil case tu by F.O.S, muraaaah sebab ada sale. Masa ai tgh packing2 bag tadi, ketawanya bah kunuk sebab dia blgnya mcm kanak2 mo pegi sekolah. Aikkkk...mengolok banar tau.

Oya, kelas pertama ku di UiTM ialah kelas ELC120 iaitu Integrated Language Skills : Listening. Nah haruslah excited kan? Wish me luck guys. 

Ok. sekian coretan ku pada petang ini. Amigos, Assalam. Bye!!


Wednesday, December 18, 2013

Gift from China

Assalam.

Short update again. 

Rabu. Esok aku ambik cuti. Sebab?
Alif's first registeration Taska UMS as infants group. 
Pagi tadi, boss Sivil & Structure a.k.a Boss si Lidya baru saja balik dari vacation di China.
As usual, staff admin selalu lah kunuk mengharapkan gift.
So, here is MINE! aku nampak shock pink! aku grab terus, yg lain semua ndak puas hati. haha
Apa boleh buat, kamu lambat. Chopstick yg ada sarung. Naissss right!


          

Yang ni pula, aku sibuk gambar gift aku, yang lain sebokkkkk juga mau join ambik gambar.
Yg lain semua bida bida! Hahahahaha..


Krik krik krikk...
Ratu kemho! Sambil tunggu husband investigate elektrik di makmal biotek di IPB after ofc hour, sempat lagggiiiiii...
tomeeeey taaaak kak ton?

Ok baaaaaaaaaaaaaaaiii !!

Monday, December 16, 2013

Short updates

HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY?

Assalam, hari ni mau update singkat dan sesimple yang boleh. Hari ini hari ke-4 consume herbalife. Apa yg aku cuba nak sampaikan ini ialaaaaah, berat ku sudah turun 2kg. Alhamdulillah mungkin juga effect breastfeed Aliff kan, even sudah campur. Sob sob. Malam ini shake lagi, hasben buatkan sup sayur brokoli + kobis + isi ayam. 1 mangkuk habis nyom2, selepas minum sup aku terus buat shake bagi mengelak nafsu makan nasi attack daaakuuu. oh tidak.

                   

Kawan kawan! Aliff dah botak. Haha sudah macam castello. Ada muka samseng! Abg ipar hasben datang rumah pagi tadi, mmg niat untuk gondolkan aliff sudah agak lama sejak rambut aliff gugur. Hihi cumil betul kepala aliff bulat & shining2 gitu haha. 

NAH CUMIL KAN ALIFFFFF!! Maiiigaddddd!


Sejam lalu, dapat shock news. Apa shocknya itu? Biras kakak ku si Manja @ Kak Lang bagitau Alif sama2 dapat taska UMS bermula Januari 2014. Anduuuu bah. Alhamdulillah dapat juga Alif masuk even ramai yg cakap queue sangat2lah panjang dan ada yg masih KIV. Tapi semenjak dgr rumors projek Taska UMS akan diupgrade-kan ke Dewan Kuliah Pusat UMS yg agooook besar, so aku hantar jak borang Alif, masa tu aku tgh mengandungkan Aliff 7 bulan hihi. Rupanya dapat nama juga, lepas ni tidaklah jadi masalah dan bingung siapa yg mau jaga Aliff kan. Alhamdulillah.

DAN!

Sabtu ni aku dah start kelas. Huuuuuu punyalah hebaaaak eksaited aku membuak buak. Ya ampppppuuuun! Bag, pencil case & cardigan aku dah beli siap2. Esok pula shopping stationery. Part paling best! Doakan aku k?

Ok bye2! With love!


Sunday, December 15, 2013

"Royals by Lorde"

Assalam.

Title blog aku agak femes sangat sebab aku suka cun naw naw lagu tu. Very naiss & uniqlo! Haha. Hari ini hari ahad, baru ja sampai dari kampung. Exhausted to the max! Gerak dari rumah jam 5.30 pm, hebakk! Sampai rumah Pj dalam jam 7 lebih. Kemas rumah yg bersepah sepahTu. Baju hantar laundry, yepp sekali lagi sebab wash mashini under construction hahaha..Sedih weh tasampai setahun dah krik krik kan?

Ok lupakan.

Minggu ni aku dah start ber-diet secara sihat dengan Herbalife. Alhamdulillah semuanya ok without vomitting, nauseous @ morning sickness. Eh? Ke laut. Hihi. Utk program HL ni, my coach si Entong @ Zubaidah, student Kejuruteraan di UMS, kenal pun dari instagram. Aku harap dia sebab dia dekat dengan aku di opis, lagipun dia rajin followup program ni. Best bukan? InsyaAllah semua akan berjalan dengan lancar tanpa cheating ok! Gambatee! Aku pilih flavour shake Dutch Choco sebab aku ni suke coklat semenjak pregnant. Haha. Untuk campur dgn shake, aku mix dgn buah pisang, low fat milk & oat quaker. Then, blend! Nyoomyy sangat. Tapi rasa soya yg loya2 mmg ada rasa2 sikit. Hihi, lebih kurang rasa dgn ESP Soy tu. 

Untuk shake, aku shake awal pagi jam 7.30 am untuk breakfast, tapi sebelum tu aku prepare awal2 buat tea mix tu untuk bawa ke opis. Effect memang akan pipis banyak kali, haha syukurlah toilet pun dekat. Untuk lunch pula aku makan nasi tp ikut portion mickey mouse. Untuk dinner pula, shake sekali lagi. Anyone yg mau tau camana cara mickey mouse macam ni lah. Tadaaaa :D





Sementara menghadap jem teruk, u can have your shake sementara dgr Hitz.Fm. Anywhere u can shake. Seronokkkkkk bukan?





For health snack, boleh lah ambik biskut jacob yg low saturated fat. Boleh cek label packing. Taksusah punyalah. Selain biskut Jacob, boleh cuba yogurt 0% fat. Jgn ambik low fat. So, hrp2 lah HL ni bertahan dgn aku, ndak la mcm Shaklee kan, hangat2 taik manuk betul kan. Bikin pns. Lagi satu, jgn skip meal, jgn minum2 manis. Itu saje, tp boleh juga cheating dalam seminggu tu. Takpaaa, yg penting esoknya ganti balik makan makanan sihat. Ok? Cheating daaaaaay aku pulaa bila balik kampung. Haha ini sdh menjadi lumrah kalau blk kg mesti makan sedap2, seddddddddihhhhhh lemak2 aku bertambah2. Haissssh!

Bah esok kita ganti balik lemak2 yg sdh bertapa selama 2 hari ini, jom shake sekali lagi. Horey! Okaaay i dah ngantuk esok kerja lagi. Sandddddiiii bah. K bye2!

Monday, December 9, 2013

Sangkanya

Assalam.

Bertuah blog ini kerna aku semangkit (semangat) berbelog. Sangkanya.

Beberapa hari lepas, aku decide untuk berubah. Berubah apa ya? Ya berubah ke arah kesihatan dan ke-kurusan tubuh badan. Semakin hari, semakin aku rasa badan2 ini tidak sihat. Since i stopped consume Shaklee *yang disebabkan maleh & leceh ambik lechitin yg 6 tablets per day kononnya Lechitin itu boleh burn lemak, ye lah aku ni tiada masa pegi workout, zumba mahupun jogging track sebab masa pack sangat. Kata orang, makan supplement tu mesti diiringi dengan serba serbi workout kan. Ok, sambung. Since I stop consume Shaklee, bermacam2 aku survey dekat pakcek Google cara untuk kurus. Woh tasuka gemok, tasuka!! Ada cakap Royalslim produk Siti Sarah Raisuddin pakai tu, selepas delivery anak ke-2, badan dia kembali slim macam anak dara. Wah aku begitu impress sekali. Tapi, ada pernah sekali aku terbaca komen dekat IG produk tu, dia cakap "kawan aku consume produk Royalslim ni tapi berat x turun2 juga", bila aku kaji sendiri rupanya kena diet. Lepas tu, kena diet cara diet Atkins pulaaaaaaa.

Ok, aku rasa bersalah sangat2 sebab semasa saat2 akhir aku berpantang, aku ambik diet atkins. Actually, konsep tu salah. Mengapa? sebab Atkins tu konsep diet orang omputih, yg orang2 mcm di negara kita ni taksesuaaaaai langsung. Lebih2 lagi sebab Atkins ni kena diet nasi. Walhal orang kita suka sgt makan nasi, sehari tamakan nasi, ibarat setahun lamanya. Aku cuma bertahan 2 minggu jak sebab husband bising2 sbb mesti makan nasi sbb ai kan masih bf Aliff. So, makin hari makin menggunung nasi aku haha. Selepas aku stop diet atkins, nah disitulah titik noda perjalanan hidupku sebagai seorang yg KUAT MAKAN, snacking tgh malam salah satu fav aku. 1 bungkus besar chipsmore aku boleh habis dalam sekali makan. Bayangkan!

Semakin aku bf Alif dan disamping itu, kalori lemak2 ku dibakar, semakin juga aku terus melantak, berat takturun2, malahan menaik ke 1kg @ 0.5kg. Kadan2 aku bermonolog, sampai bila harus gini? sampai bila berat badan harus angka depan 6? sampai bila nak sihat? kdg2 aku give up. Then, sampai satu masa tu, aku survey2 produk ni, tapi memang semua orang tahu kebaikan produk ni kan? iaitu HERBALIFE. Mulanya, aku mmg pernah berniat untuk consume cuma kewangan ketika itu belum mengizinkan lagi. Seminggu lepas, aku duk bincang dgn husband, yg aku mau sangat ambik HL, husband just tanya apa kebaikan itu ini, zap zap tanya macam2, laki kata OK. Syukur. Laki ckp, ok lah tunggu gaji baru ambik. Tapi disebabkan tahap kesabaran ku ini cikai cikai, aku dah start order hari ini (09 Dis 13), laki pun cakap OK. Aku ambik formula shake 1 flavour Dutch Choco Shake & Tea Mix. Ok ini bukan supplement k? Misi HL adalah untuk mengubah kehidupan manusia ke arah pengurusan berat badan melalui pemakanan sihat dan terbaik di dunia. Yang bestmya, anytime & anywhere boleh shake. Tiada pantang larang makan, boleh makan nasi TAPI ingat!, harus juga makan makanan seimbang. For first experience, aku akan breakfast with shake, lunch with meal (nasi + lauk + sayur) ikut partion Mickey Mouse, dan dinner sekali lagi with shake. And, before masuk tido, boleh lah santai2 dgn Tea Mix. Fungsi Tea Mix ni ialah, burn lemak, antioksidan, cleansing disamping boleh menaikka kadar metabolisma dalam tubuh badan, detox & memberi tenaga. 



Aaaaaah aku dah penat coret sana sini, untuk resultnya ai akan update 2 minggu sekali atau sebulan sekali. Kalau hari2 timbang pulak memakan diri kan. Ok guys, sampai ketemu lagi. Semoga terus sihat dan amalkan pemakanan sihat2, insyaAllah kita akan terus maju, gasssp!

Assalam! Bye.


Wednesday, December 4, 2013

Tanggal Empat Haribulan Dua Belas

Assalam!

Oh my guccccccccci, its been a longgggg time. Gaspppp!

Tetiba rasa gatai gatai jemari mau menaip. Disebabkan anakku sdg nyenyak dibuai mimpi, kena kena lagi hujan hujan sejuk.

Aku dah start kerja. Sudah 3 minggu. Muka taketat, emosi masih boleh terkawal. Dapat bos baru. Perempuan. Bujang. Kena lah happy. 

Aliff sudah berjarum 3 bulan hari tu, syukurlah tanda tanda demam tiada. Tp kena aware juga sebab Alif taboleh sembarang makan/minum ubat paracetamol sebab Alif G6PD. 

Hah talama lagi Aliff masuk 4 bulan. Alif dah boleh pegang benda2 yg kena hulur terutamanya botol susu & totot (puting bohong) comel Alif icap totot nya bah. Hihi

Lagi nak cerita, berat badanku tapandai2 turun. Bencik, since i dah stop workout, nafsu makan selalu membuak buak, ya ampun. Sekarang ni berat masih maintain... ok tapuk sikit.

Nak try Herbalife boleh?