My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Friday, March 20, 2015

My Full Term (38 minggu)

Assalamualaikum peeps. peeps.

Hari ini ai cuti. Saja ambik cuti. Hehe. tidak tidak. Pagi tadi berklinik di Poliklinik, means weekly review. Dan, at the same time...kena jumpa sister di Klinik Kesihatan di Putrajaya, Telipok. Bila dah sampai di Klinik Kesihatan 1Malaysia, sister yang sepatutnya ai jumpa tiada dan hanya hari Selasa dia available. So, staf nurse ambik details ai dan nanti dorang akan call next week. What? Next week? oh em gee.

Hmm.

Actually, lepas review tadi, kandungan ada masalah sikit. Tp, ai takbleh nak cakap di sini sebab belum confirm utk check up. Besok ai akan buat check up semula dan bila dah dapat confirmation result, ai akan cerita dengan lebih details la yerr. But, don't have to worries much, tiada yg kronik sangat pon. Hihi.

Oh ya, last week , husband and ai ikut kelas father friendly di Hospital Likas. Syukur alhamdulillah, everything going smooth. Dan dah dapat sijil kebenaran pon. Ler tapi bukan sijil, cuma sekerat kertas size A5 haha kelakar. Ingat2 sijil yg laminate cantik2 kah. Dan besok final class which is exercise class di mana kena bawa yoga mat dan bantal. Tp memandangkan laki cakap sudah dapat sijil so kita skip la ya lagipun besok kena buat final checkup utk baby. Ok ok :)

Ok guys, i dont have any idea. Rasa macam nak minum starbucks chocolate & big apple ja. Oh my :|

K bye. Xo!

Friday, March 13, 2015

Pengalaman Bersalin Anak ke-2 : Part 2 ; (Bilik Penilaian dan warded 1 malam)

Hi.

Entri kali ini adalah sambungan entri : Pengalaman Bersalin Anak ke-2 : Part 1 ; Bocor?


Masa aku dah sampai di Bilik Penilaian, jam sudah menunjukkan jam 4.20 Petang. Masuk masuk jak, aku bagitau nama dan sister tanya anak ke berapa. Aku jawab "yg 2nd", dia senyum "mudanya! berapa umur kau ni dik? "25 tahun hehe" Oh ba ok, pergi toilet untuk check airkencing, then sister bagi stick untuk letak airkencing kita. Lepas aku balik dari toilet, tak dpt kencing2. Sister tu ketawa. Terhibur mungkin. Haha




Staffnurse bagi baju hospital kaler pink bandung untuk tukar. Lepas tukar dia datang bawa monitor CTG..sambil dia intebiu pasal apa datang hospital, umur berapa, anak ke berapa, kerja mana, bla bla bla. Sambil2 kurangkan nervous sebab akan di VE (Vaginal Examination) ngeh. Selepas tu, ada sorang doc cina lelaki lagik datang intebiu segala history ai ni. Hehe dengan pelat chinese-nya, ai jawab lah satu persatu. Staffnurse yg layan ai tadi senyum2 dan cakap pelan2 "Hehe lucu dokter ni intebiu sejarah ko" Masa tu ai senyum seja lah. Hehe. Selepas 15 minit tlh di intebiu, dia bawa boss dia doc cina juga tapi perempuan comel loteh untuk check ai. Hah? apa lagi cek lah segala-galanya. Masa ni rasa agak kekok yelahh biarpun pernah beranak tp rasa malu tetap ada. 

Doc cina pompuan td tiba2 bising potpet potpet. sebabnya aku tidak 'membuka' kaki dgn meluas. Adoi, camana mau buka, my panties belum tanggal lagi! Terus dia ketawa "patutah u nak tutup2, tak buka lagi, ok ok u change sekarang, nanti ai datang balik ok?" Then dia bagi ai masa utk tukar. Lepas tu, dia cek itu ini bla bla dengan menggunakan alat pap smear untuk ambik sampel cecair. 


Papanicolaou Test

Bila dia cakap "tak ade leaking lah puan." Aku diam je lah. Hm. Lepas tu dia cek bukaan jalan. Dia potpet potpet, belum ada bukaan lagi. Then dia terangkan ai satu persatu dan suruh warded 1 malam untuk monitor semula sehingga esok. Tapi, ai buat muka kesian, sebab ai dah cakap mau balik. Dia terus takdpt cakap apa2. Asst doc cina lelaki tadi tu tepuk2 belakang ai sambil motivated "tak apa puan, kami pun tidak mau susahkan puan, kami pun tidak mau patient tidur berhari2 di sini tp kami tetap mau monitor puan, takut ada apa2 terjadi pada kandungan. ye?" Hehe ai terus positif. Its ok, demi baby ni ai sanggup buat apa jak. Kalau dibiarkan takut benda lain pula jadi, Thank u Doc! Nah why i loved gov hosp. Lepas ai stay2 sambil citcat dgn laki , doc cina pompuan tadi bawa ai pergi scan baby. Ambik masa 20mins juga. Everything is ok, current weight baby sekarang masuk 3kg ya. Lepas scan, ai balik katil tadi then ambik semua document untuk masuk wad kenanga 1. Hm situasi paling ai taksuka sebab kena stay, kenapalah tadapat balik je kan. Menyesal pula pergi check, takpasal2 check in hosp 1 malam. Rindu Ayeep lagi T.T

Selama 3 jam di Bilik Penilaian, barulah masuk ward. Masa tu dah jam 7.30 malam. Laki tolong bawa barang2, takbleh borak lama sangat. Hampes. Dari jam 8 malam sampai jam 10 malam asyik whatsapp laki. Antara selingan 2 jam tu beramah mesra dgn akak sebelah katil. anak ke 6, ambik appointment untuk caesar. Dan, banyak pulak ceritanya. Aku dah mengantuk sakan ni. Lepas borak borak, aku tertidur. Sampai jam 12 tgh malam. Terbangun sebab perut sakit sangat. Macam rasa contraction tp mungkin sakit biasa. Lepas tu terbangun dua2 jam. Adoi taklena tidur. Sebabnya, staffnurse check BP. Terpaksa bangun. 

Ding dong ding dong Jam 7 pagi. 
- Awal bangun sebab docter mau check VE lagi dan ambik sampel cecair. Masa ni tidak sakit sangat. Syukur. Dan result tetap juga macam kelmarin. Doc cakap tunggu doc pakar akan round dalam jam 11 pagi, kalau dia kata boleh pulang, boleh ler tu. Hehe happynyerr! Serius. 

Jam 9 pagi, 
- Laki datang bawa breakfast. Ai request Horlics dan Maggi Goreng. Sedap.

Jam 10.30 pagi
- Doc pakar datang dan interbiu dalam 3-4 minit dan she said "ok puan boleh balik" Weeeee happppppppyy! terus bagitau laki dah boleh pulang. Kena tunggu dalam sebelah petang tunggu dokumen prepare dan surat2 lain.

12.30 T/Hari
- Laki datang dan borak borak sampai letih tunggu surat.

2.30 Petang 
- Discharge! Yahooooo!!




Siapa tak happy bila dpt discharge kan? Lebih lebih lagi dapat jumpa anak kecikku. Ngeh3! Sampai rumah terus peluk cium anak sampai puas. Syukur nikmat mu Ya Allah. 

Dan hari ini genaplah kandunganku 37 minggu. Matang dan boleh beranak dah ni sebenarnya. Hehe. Setiap malam terfikir fikir bila agaknya mau beranak biarpun hari2 berjaga jaga dan sentiasa alert dgn alarm contraction. Takut. 2 hari lepas, perut terasa sakit amat sangat. Bila google pasal Braxton Hick barulah tau. Memang apa yg aku lalui masa tu, memang Braxton Hicks lah, rupanya mini contraction macam itu ialah supaya melatih otot2 untuk sentiasa ready dgn contraction. Hm mini contraction pun sakit apatah lagi kalau dah betul2 kan? Maiged. Allah saja yg tau.

Ok guys, doakan aku dan baby selamat dalam masa proses perjuangan ya. Semoga dipermudahkan segalanya2. Buat ibu ibu yang bakal melahirkan dalam masa terdekat ini juga, semoga selamat hendaknya. Positif, dan paling penting ialah doa suami dan orang tua. Jgn lupa selawat bebanyak, antara penawar sakit juga.

P.s : 14 Mac & 21 Mac adalah appointment kami laki bini ikut kelas Father Friendly di Hosp Likas. So, ai akan update apa yg kami pelajari di sana ok. Ai is excited sebab akhirnya laki ikut juga kelas yg sangat berharga buat ai dan baby kecik ini supaya nanti bila dalam Labour Room boleh temankan ai sesama dalam memperjuangkan khalifah kecil Allah ini. Syukur. Thanks Love.

Ok bye bye. Cuddle Xo!


Love you Mr Perfect. Syg baby. Ngeeeehhh :p

Sunday, March 8, 2015

Pengalaman Bersalin Anak ke-2 : Part 1 ; Bocor??

Assalamualaikum.

hi peeps :D

Harini saya sihat, dah rest sepenuhnya 2 hari ni. Syukur. Em kenapa dengan title saya dekat atas tu? Macam serius je. Hik hik hik. Dijadikan cerita .....

6 Mac 2015 (Jumaat) - 36weeks 1 day

Hari jumaat lepas, yes yang sangat busy di office. Hari2 pun busy sebenarnya. Sejak 2 weeks ago, mmg busy gila gila. Rehat dari busy kerja cuma 1-2 hari dalam seminggu, yang boleh lepak lepak, fb-ing, wechat, blogwalking, bla bla bla. Then sambung lagi busy semula. Berjalan jangan cakaplah, memang kerja saya kerap gila berjalan ke sana ke mari. Kawan kawan ofis memang akui juga, since Pembangunan 2015, dorang kata ai ni mmg busy kalah kalah VC. Hikhik!

Pagi jumaat tu, ofis ada aktiviti 5s. Even masa tu jugak tgh prepare slaid pembentangan projek pembangunan dengan TNC (Timbalan Naib Canselor). Tengah busy busy prepare slaid, busy lagi mengatur dokumen Mekanikal & Elektrikal dengan dokumen kontrak yang tebal gedabak itu, angkat kotak kotak, gilerr kan? Sampaikan my ladyboss cakap tapayah buat, tp saya tetap juga mau buat. Keras kepala! Appointment pembentangan projek pembangunan dgn big boss adalah pada jam 11 pagi. Husband pun join sekali sebab dia adalah Urusetia Projek di Sandakan. Slaid sy siap pada jam 10.30 pagi, tp tetap rushing jugak sebab mau tunjuk slaid dgn ladyboss Pn. Azlina, our Arkitek Kanan utk semak sebelum jumpa bgboss, tp tasempat semak sebab dia pun busy masa tu juga. So, sy print out 5 keping utk bagi boss2 yang lain.

Laki dah tunggu luar ofis dengan laptop dan projektor. Means kami akan 1 kereta ke meeting di Canselori. Laki bawa banyak barang, so laki cakap biar sy yg drive, masa tu dah jam 10.50 pagi. Sampai kat Canselori, sy drop Aras 5 sebab mau pinjam ext wayar, meeting tu di Aras 6. Sesampainya di aras 5 jumpa staf sana x dpt pinjam ext wayar sebab fullbooked. Hampa dan harap bilik meeting ada plug in point untuk laptop dan projektor. Mau ke Aras 6, naik lif. Tapi disebabkan kesuntukan masa, sy decide naik tangga. Penat pun penatlah. Biasa juga naik tangga kalau balik rumah, dah namanya rumah di 2nd floor. Degup jantung laju, nafas laju, penat, haus, lapar. Haha. Sebab breakfast pagi tu cuma susu dan 2 bun coklat. Mana tak lapo.

Dah jam 11.15 pagi, chairman belum sampai lagik. So saya pergi ke tandas jap. Keluar dari toilet nampak chairman dah masuk bilik meeting. So saya cepat2 ambik tempat sebab pencatat minit.
Selepas 1 jam meeting, dah packing everything. Then, pergi makan brunch di luar bilik meeting. Mee Hoon goreng dan tea. Sedap.

Dan!! Masa nak duduk tu, masa tgh pgg mee goreng tiba2 rasa macam ada semacam ja di seluar. Pgg belakang seluar dgn cover baik punya, rasa basah macam bukan basah yg lepas dari toilet mahupun basah berpeluh sebab dalam bilik meeting sejuk dabak. Emm, masa tu x terfikir apa2 lagi. Lepas makan, masa mau gerak balik ofis sebab yg attendant meeting mau gerak ke masjid lagi. Masa berdiri tu, tiba2 ternampak kerusi leather yang ai duduk tadi tembus. Wah biar betul ni?? Takkan terkencing HAHA! Mestilah kita rasa kan? Kalau terkena air masa mencuci lepas dari toilet memang tidak akan lah sebab saya dah lap dgn tisu dan mesti akan rasa tidak selesa semacam. Mmg 100% tidak. Masa gerak turun sy diam jak, masuk kereta cakap dgn laki, saya tembus. Apa ya? Laki pun blur, tatau mau buat apa sebab 1st time begini. Dulu masa Ayeep, overdue dan hosp yg pecahkan air ketuban. Ngeh.

Masa otw balik ofis, saya banyak google pasal bocor air ketuban, whatsapp akak2, whatsapp kawan2 lain. Semua suh ke hospital, suh refer doc takut betul2 air ketuban pecah. Hati memang tamau, tp memandangkan positif dan bimbang dengan keadaan baby sebab bila dah bocor boleh mengakibatkan infection kuman, baby lemas dan macam2 kompilasi pada baby. Cuak dgr! Sebab utama tamauu pergi hospital sebab takut di VE HAHAH! Boleh?? Cis alasan tu kan. Ckp dgn kawan2 yg lepak di pantri, cakap x mau pergi hosp, rasa mau nangis, rasa takut dan macam2 lah sebabnya memang takmauuuuu ke hosp!!! Takut ditahan lah itu lah, lepastu rasa mcam ndak ready ba beranak awal. Padahal dulu bukan kemain mau sgt beranak 36 weeks. Cis!! Tp kan dorang semua very supportive. Bagi semangat taputus2 tau . Love u all lah!!

Dan, lepas laki solat jumaat, dalam jam 2 petang laki sempat bawa balik ke rumah sebab barang belum packing lagi. Baju2 baby semua belum cuci. Omg! Sampai rumah, laki tolong cuci baju2 baby yg masih dalam bag laundry, tolong packing barang lain, dan ai sempat mandi dan cuci rambut. Kot kot beranak esok lusa, dah takbleh cuci rambut 2-4 minggu, Naya bau! Hehe. Dalam jam 4 petang gerak dari rumah terus menuju ke Hosp Likas, singgah Giant jap beli pamperss New Born. Masa otw tu, sempat lagi singgah McD sebab lapo amat sgt. Lapo sebab debar debar emmm. Dan, yg lucunya bila mau sampai di hosp. sempat merayu dgn laki supaya buat uturn, rasa macam betul2 ndak ready mau buat check up, ketakutan melampaui segalanya tp laki berkeras juga!! Laki cakap jg ikutkan hati sgt, fikir keadaan bby. Hmm ok love, ikut cakap suami. Ok...

Dan sampai hospital dalam jam 4.20 petang. Naik ke 2nd floor, register kaunter, staff nurse intebiu sikit sikit dan suruh masuk bilik penilaian. Ok bab masuk bilik penilaian , kita akan cont pula di part 2 ya sebab dah macam karangan sangat ni. Hehe..

Ok, guys....to be continued ya...Bye!!



Pengalaman Bersalin Anak ke-2 : Part 2 ; (Bilik Penilaian dan saya warded 1 malam)