Our Anniversary Surman Shah & Afika

My 2nd Pregnancy

Lilypie Pregnancy tickers

Monday, January 26, 2015

Header baru lah!

Dua tiga hari gemar update blog. Hari ini update header baru lah.

Thehehe ok bye!

Sunday, January 25, 2015

During pregnancy - (Problem with nursing bra)

Thehehe!

Maaf, post agak *** sedikit untuk intimate yang 18 tahun ke atas , bagi para ibu, para ibu menyusu & para bakal ibu sahaja ya. Hihi. 

Dijadikan cerita, 2 minggu ni aku asyik merungut sebab my nursing bra sudah semakin sempit dan semput. Ya Ampun! Sebulan lepas beli di Triumph, dua set dgn harga promo. Tapi hampeh, sangat2 mengjengkelkan, dgn size C75, support wired dah tercabot, Rupanya size C75 itu tidak sesuai utk aku lagi, Oh patutlah, sambil [chuckle] HAHA! Sayang duit beli bra branded tp dah rosak.

Kelmarin, bawa laki round Parkson utk cari bra baru, thihihi! Masa tgh belek belek dgn advisor asst tu tiba2 ada sorang pompuan customer tu carik bra extender, bila aku pusing tgk, ooo rupanya wife ofcmates. Masa tu x perasan lagi dia tgh pregnant. Tiba tiba aku baru teringat "Ya kan, kenapa aku x carik jak bra extender tu?!" emmmm rugi rugi. Rugi sebab..sepanjang pregannt ni aku dah bazirkan 3 bra yang masih baru, dan sempit dan tak bleh pakai. Oh no no! 

Ok, panduan untuk membeli Nursing Bra pula meh ai nak ceritaqq sket. Buat masa sekarang, aku ada 2 nursing bra. Masa beli tu, aku masih menyusukan Ayeep. Best tu jangan cakaplah sebab ada button boleh buka untuk nursing baby anytime. Yg tu brand Sorella. Harga biar mahal sikit tp bagus utk mommy. Serius.

Maybe bila aku dah masuk 32/34 weeks, mau survey dalam 1-2 bra utk standby bila masa berpantang, kot kot ditahan di hospital lagi kan, kita x tau apa akan jd bila giving birth nanti. Lagipun, dulu ada history dgn G6PD Ayeep, kena tahan 2 minggu dalam ward, dah takbleh shopping jgn nak memandai yer! Nak suh laki kang beli yg ntah pa pa, nayooo kita dalam ward HAHA!

Agak agak brand Mothercare ok juga sebab bila review bra during pregnancy and after birth rata rata ramai yg recommended Mothercare, tp price agak nak cekik darah juga tp takpa utk baby, mummy sanggup ya! 

Ok mehh ai belanja selfie. Muah ciked :D Bye!!



Tuesday, January 20, 2015

Set Berpantang & Supplement ; 27weeks (3rd Trimester)

Assalamualaikum.

Hari ini tergerak hati lagi untuk mengupdate belog. Kali ini sy mau share pula Set Berpantang bersalin & supplement yg sy ambik sepanjang pregnancy. Yes, my 2nd pregnancy.

Sepanjang pregnancy, masalah yg paling teruk sy alami ialah keputihan & ruam. Kalau dibiarkan memang akan berlarutan  berbulan bulan dan syukur Allah temukan sy dgn penyelesaian keputihan sy iaitu Jamu Susuk Dara, kebetulan ipar sy agen tegar. Semoga asbab sy menyelesaikan prob sy ni, keputihan sy akan beransur pulih la ya. Masa pregnant Ayeep dulu, keputihan sy tidak seteruk begini, mungkin juga faktor stress di tempat kerja. Masa dulu dpt boss yg supportive & sporting gitu kikikiki. Kali ni kerap kali balik lewat, kena standby dlm Bengkel sehari sampai bersakitan 1 badan. Kesian mak buyung ni -.-
Lagi 1, panties sy tdk boleh lambat tukar, begitu juga dgn pantyliner. Mesti kena dan wajib pakai even ramai kawan2 suggest jgn pakai masa pregnant. Tp kalau sy x pakai, ruam akan cpt naik, bila dah ruam naik, keputihan pd ketika itu sangat teruk. Pasal tu lah..So sy akan konsisten pakai Feminine Wash JSD & Masker Vagina utk turunkan ruam. Alhamdulillah 3 hari boleh nampak kesan
baik. Don't worry, ibu mengandung boleh pakai & tiada effect sampingan ye.

Ok utk masalah ai dah settled. Sekarang ni pula set berpantang. Haritu sy byk research psl set berpantang. Dulu 1st baby, sy ambik Leesa Formula, suggest drpd my Kak Long. Ok tu ok jugak, cuma  dari set lulur, lilis, tiada include. Tetiba haritu terbacaaaa lah blog Kak Engku Bidan Bersalin ni dan terbaca juga pasal Set Berpantang Spa&Ma. Dan reviu daripada set ni Alhamdulillah semua dpt positif feedback. Yg bestnya banyak include lulur, lilis, minyak gamat, lotion shape, ada pil utk sembuh luka, ada VCO, ada feminine wash, ada tungku, ada bengkung & siap ada buku panduan lagi. Best sampai tdk sabar mau bersalin hik hik hik 


Inilah dia Set Bersalin Spa&Ma, beli daripada page FB Helyani Cosmetics dgn harga Rm269 incld postage & siap dpt free gift. Alhamdulillah dpt jgk free Sanggul Fatimah. Kebaikan sanggul fatimah? Hehe anda boleh google ya :)

Untuk supplement yg sy ambik spjg pregnancy ialah...Iberet 2 biji sehari, Osematrix @ Calcium 2 biji sehari, Peppermint Ginger (awal2 kandungan) & Jus Maixara Collagen & Extra Virgin Coconut Oil (baru hari 1st minum). Dulu ambik calcium daripada Amway. Masa tu dpt beli dgn Kakak. Tp sbb susah mau dpt, beli dgn kawan jak calcium Shaklee tu. Yg peppermint tu pula sy consume sbbnya masa awl2 pregnant selalu burl. X tahan mau berjam2 burp, berangin sgt. Google punya google rupanya boleh makan Ginger Shaklee tu. Ok sikit lah.  Jus Maixara tu pula utk kebaikan anti aging & mau cantikkan kulit spjg pregnant ni. Baru perasan masuk 7 bulan ni belum ada tanda2 stretchmark, itu pun cuma bekas masa pregnant Ayeep sampai skrg belum total lost. Alhamdulillah pregnant lg kali ni tiada keluar langsung pun. Cuma bekas tu dlm progress hilang. Utk Extra VCO pula harini 1st time minum. Selama ni fikir mcm minum minyak jak tp rupanya sedap pula hehe. Dulu pernah beli tp x pernah pakai pun. Hehe sygnya beli. Dan bapa mentua ada buatkan khas & mmg original buat khusus dr kelapa pun tak pakai pakai. Ngeh3! 


Hah ini dia antara supplement yg sy ambik. Best kan pregnant hehehehe. Lagi best kalau x sabar mau bersalin, x sabar mau berpantang, x sabar mau cuti 3 bulan, x sabar mau exclusive BF, dan paling x sabar mau kurus balik kah kah kah.

Ok, sampai kali ini coretan tgh tgh malam buta. Babai.

Assalam.

Sunday, January 4, 2015

Pregnancy Journal - 6 Months

Assalamualaikum!



Alhamdulillah di awal tahun ini tahun 2015, aku masih berkesempatan mengUpdate laman belog ku yg sdh hampir 5 bulan ditinggalkan. oh well...selalu begitu. Bila ada kelapangan , haruslah konok update. 

Tidak lupa untuk mengucapkan "Salam Maulidurrasul!"..Semoga kita terus hidup dalam kehidupan sunnah Rasulullah biarpun kita sering alpa dalam kekhilafan duniawi.

2nd Trimester;-

Saya sudah pun memasuki trimester ke-dua iaitu 6 bulan 3 minggu. Lagi seminggu akan masuk trimester ke-3. Allah..semoga aku terus kuat, semoga saat saat genting contraction tiga-tiga minit itu aku semakin lupa, bila teringat lagi checking VE. Magaaadd! Ampuuuunnn. Hahahaa. Tapi saat-saat genting itulah buat aku terus KUAT bila fikiran positif kita bahawa setiap sakit melahirkan zuriat di dunia ni ada pahalanya dan gugurnya dosa dosa seperti bayi yang baru lahir, maka tercatatlah zihad bagi seorang IBU, Jadi, beranak lah selagi boleh ya? Hihihi.

Yang tu masuk bab pahala sakit melahirkan dan saat melahirkan. Belum lagi masuk pahala menyusui anak sehingga umur 2 tahun & berjaga malam dengan ikhlas dan sabar ketika anak sakit. Sayang sungguh Allah pada wanita kan. 

Ok kita berbalik pada cerita kita yg asal. Jumaat lalu, saya ada bawa husband untuk next review di Poliklinik di Kingfisher. Alhamdulillah feedback docter tu sangat memberansangkan, hmm berbanding dengan dokter di Permai Klinik Likas. Sakit hati pun ada tp husband suruh positif jak. Ngeh ngeh. Biarpun advice dia 45% saya bersetuju, tp itulah kali terakhir saya akan berklinik atau apa2 saja. Titik! Actually, docter tu bengang dgn pendapat saya sebabnya mau berklinik dua2 minggu. Dok tu cakap saya cuma membazir tenaga, masa dan duit, dan cuba membandingkan orang2 tua dulu kita yg tiada kemudahan berklinik tp tetap juga sihat, besar besar dan kuat. Err saya dan laki pun start buat muka retarded tanda kurang puas hati. Dan dok tu siap cakap "eh dulu org2 tua kita kalau berputung pun pakai gunting kain tau" HAHA amboii ini dokter ka apa ni? Mmg la masih sihat, besar besar dan kuat tp pada zaman berteknologi dan peredaran masa sekarang ni, doc akan bagi jaminan apa apa kah guna gunting kain utk czer? Sampai ofis, mcm2 terfikir. Sebabnya saya dan laki decided utk berklinik di panel UMS sebab banyak kengkangan kerja yg melampaui batas tidak mau bertunggu lama di klinik gov. Huhu. Bila kita sudah mulai berklinik di swasta, dan tidak konsisten pula tu, saya takut ada apa2 terjadi. Contohnya Bleeding, no kicking baby & tiada movement, tiada klinik yg akan bertanggungjawab, dan kita berbalik pada dok di Likas tu, kalau dia tidak setuju untuk berklinik dua2 minggu pada 6 bulan ini, dorang akan responsible kah dgn kes yg tidak diingini?

Dan sebab saya sabar dan sabar, akhirnya klinik Kingfisher juga menjadi pilihan hati kami. Sangat2 full advice, penerangan dari A to Z. Syukur. So, kandungan baby saya semuanya OK! dah boleh nampak baby tgh santai2 tgn di atas, asyik kicking masa tgh scan, aktif sgt! Bab gender pula kami pun dah tau cuma tak boleh excited dan confirm sangat. Official announcement pun belum ada lagi, a bit happy tau gender daripada scan docter tu, so kena tunggu lagi end of this month lah. InsyaAllah kalau tiada halangan. Aamin.

Bab baju, stocking, rompers, jumpsuit buat masa ini kami akan terhadkan untuk beli sebab akan recycle dgn baju2 Ayeep. Yg keperluan barang lain mungkin masuk 7-8 bulan akan beli perlahan-lahan. Tp yg paling saya excited ialah babycoat, breastpump & sterilizer. Alhamdulillah tercapai juga beli semuanya, sebabnya masa 1st pregnancy belum ada pengalaman lagi, banyak benda kami miss, dan selama 2nd pregnancy ni ada rezeki lebih kami mulai pelajari sikit2. Syukur. Babycoat Ayeep kami beli di furniture, ala ala dari iKea! Suka sangat, tq husband utk support tdk putus2. Begitu juga denga breastpumping Medela Freestyle, yang ini mmg idaman hati dari 1st pregnant tp rezeki masa tu tidak kesampaian dan dpt BF ayeep sampai 5 bulan, masa tu ilmu di dada tidak mencukupi dan main bantai jak. Menyesal kemudian tidak berguna huhu. Kali ini saya dah pasang niat siap2 sambil dapat sokongan moral dan padu tidak habis2 oleh sang suamiku. Hehe. Breastpump Medela ni saya dpt daripada Sabah Preloved Kids page FB, mula2 nampak di fb kazen yg tgh cari breastpump then ada beberapa seller ni yg promote, dan ternampak Medela ni, sy pun cepat2 PM seller tu utk booking. Dia buka harga RM1,000 masa dia beli RM1,800. Tp kondusi pumping tu sgt TIP TOP dan dia tidak pernah guna tp cuma Testing sahaja. Mostly semua items masih dalam plastik, dan ada yg belum berbuka dari plastik. Alhamdulillah rezeki saya! Weekend tu saya singgah rumah dia untuk cek barang dan sangat puashati terus angkat on that time! Yipiiii!! Semoga kali ini istiqamah dan niat mesti betul, semoga Allah pilih saya untuk full BF baby sampai 2 tahun secara eksklusif. InsyaAllah.



Ok masuk cerita excited ku yg last ialah sterilizer Avent. Masa ni jalan jalan dgn laki di Kk rabu lepas sebab mau cari bumper utk babycoat di rumah, 1st locatian pergi Avenue di Times Square tapiiiii rupanya sdh close. Huhu penat jak jauh2 jalan rupanya tiada hasil. Then suggest laki minta bawa pergi CityMall sebab haritu LittleMe sana complete dgn barang baby. Bila sdh dapat bumper and the rest, mau lagi cari sterilizer. Fungsi sterilizer ni ialah untuk cuci botol, totot ayeep dan pastinya storage cup breastpump nanti. Harga Avent Sterilizer ialah dalam Rm379, yang ni laki belanja sempena bonus separuh gaji yg akan datang hehe lepastu dapat voucher Rm50, so angkat lagi baju baby girl utk anak buah laki, Baby Hana. Steril ni sgt2 bagus dan recommended. Hanya tekan on, dan keluar wap selama 8 minit dan boleh guna botol2 tu. Lepas tu botol yg 11oz Avent tu pun boleh masuk, dan ada 2 tingkat. Waaah sangat2 best! Tq sayang! 
Ok yg atas steril tu ialaah storage milk cups, harga Rm70 ada 10 botol. Mula2 mau beli yg jenis plastik tp cuma 2-3 penggunaan sahaja, means pakai buang. Rasa membazir pula kan. So angkat yg ini lah hehe!



Waaaaah dah makin panjang lebar rasanya. Yg ni cerita utk 5 bulan  lepas tak cerita cerita kot. Har har har. Ok sampai ketemu di lembar lain, laki dah balik so rasanya nak dinner. Kalau ada stori lagi akan dikongsikan di sini. Tungggggguuuuuuu!

Bye!


Monday, August 25, 2014

2nd pregnancy (8 Weeks 3 Days and Due ; 03 April 2015)

Assalamualaikum.

Hari ini, Ayeep berjarum 1 tahun. Dah terlambat sebab haritu mau jarum tapi disebabkan Ayeep masih sakit, so kami postponed tarikh, tunggu betul2 sihat boleh dapat jarum. Boleh juga jarum tapi takut Ayeep kena demam teruk.

So far, selama berjarum Ayeep, he's very strong! Alhamdulillah, never get fever lepas jarum. Melainkan fever teething, ada beberapa kali, berat badan menyusut, muntah muntah dan beyak beyak -.- Dan, tadi masa berjarum dgn Dr. Prem, wahhhh so quai-quai. Nangis beberapa saat jak, hahahaha. Lepas tu balik taska and playing around. Cute enough :D

Dan, hari ini juga, my 1st review for 2nd pregnancy. Alhamdulillah, Allah ease everything on me. Dah nampak kantung baby, dah nampak usia janin dan due delivery. 2nd pregnancy kali ini, we both decided utk berklinik di private clinic bagi memudahkan kerja. Sebab kitaorg dah busy dgn bahagian masing2 and husband dah start outstation luar daerah and the latest luar negeri pulak and banyak task kat ofc since kenaikan pangkat technican. Sigh =.="

Hehe but nevermind, demi sesuap nasi...aisese....ai tetap tabah! Gambatee sayang! Kan kan? So.....review tadi, Dr. Ellen dah check. Kantung baby dah nampak, dah masuk 2 bulan. Due dalam 3 April 2014. 2nd review will be at 15 Sept , tunggu 3 weeks lg baru boleh nampak kantung dah besar sikit. Alhamdulillah!

Morning sickness? So far TIADA! Mual? Ya ada! Dlm 1-2 minggu very tough day. Tak lalu nak makan, itu ini ndak kena, emosi cpt terganggu. Laki layan terus, tq saaaaayangg! Since masuk minggu ke-3 selera makan dah ok. Laki happy sikit sebab ndak payah pikir itu ini mau makan apa kan? Haritu dah la rasa mau makan menu lepas pantang time Ayeep. Allah......bingung laki terus. HAHA! Terpaksa juga round kingfisher cari sup menu pantang. amboiiiii. Dan, mlm ni pula ai dah whatsapp laki awal2 untuk tapau Nasi Goreng Daging. Tp dagingnya ndak makan, cuma nasi yg ada rasa daging digoreng pula mau sangat & kesedapan betul. HAHAHHA so so pelik!!!!

Ok guys, kali ini yg mampu dicoretkan. Doakan baik2 ya untuk mommy yg kali ke2 pregnant ini. Hik hik! K bubye!!!!! Mwaaaaaah!

Sunday, August 3, 2014

Persiapan Anak Kedua

Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya. Agaknya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut aidulfitri. Hari ini syawal yang ke-7. Alhamdulillah.

Setakat ini, persiapan hari raya semuanya berjalan dengan lancar sebabnya kehadiran putera sulong yg semakin membeso bagai johan. Dah 11 bulan 2 minggu 3 hari. Still merangkak. Tapi, skill panjatnya makin hebat. -.-

3 hari lepas, aku, laki dan Ayeep 3 beranak dah balik ke Kk setelah puashati beraya di kampung. Malam tu, aku tidak teragak-agak untuk mencuba nasib dengan UPT aku. Hehe. Actually, upt tu aku dah bukaaaaaaa lama dah, agaknya 2 minggu lepas but still simpan kata mau tunggu 1-2 minggu lagi lah. Hati tergerak malam itu, ketika laki sedang busy buat kerja ofc, pada jam8 malam. Bila check, 1 line ja tp 1 line lagi mcm agak kabur, bila whatsapp kawan-kawan, semua kata 50-50 dan suggest suruh check lagi esok hari selepas bangun tidur.


Yang ini cuma 1 line kan? sebelah lagi mcm agak kabur. Masa ni terus jumpa suami bagitau pasal UPT ni, suami HAPPY dan bersyukur sgt2. Syukur. Sabtu lepas, kami balik kampung lagi semula sebab ada job dgn pre-wedding di Beaufort. Bila balik, aku terus bagitau 1 family, syukur Family juga happy dengan perkhabaran gembira ini tapi masa tu aku belum sure lg sebab still blurring. Petang tu, aku kirim beli UPT lagi dgn adik. 

Esok paginya, lepas bangun aku terus ke tandas dan CHECK LAGI! Dan akhirnya, line blur itu menampakkan hasil lumayan! Masa ni mmg HAPPY tidak terkata, tiba2 teringat masa Ayeep lepas lahir. YaAllah aku rindu bau syurga itu. Rinduuuuuuu Ayeep wangi baby! 


Hah! yang ini jelas sangat kan? see see! Positif! Bangun2 ja terus cek terus keluar bilik bagitau family lagi. Hahaha happy sakan, Ayeep pun ikut happy! Mcm paham ja kono Ayeep kan? hehehe! Selepas nampak line positif ni, macam2 dalam fikiran aku. Aku mau sangat buat terbaik utk baby ke-2 ni terutamanya dalam part breastfeed. Ayeep masa tu cuma sempat susu badan 5 bulan ja then stop sebab masa tu air susu merundum gara2 tidak jaga makan sangat. Menyesal. InsyaAllah adik Ayeep kali ni mau sangat full breastfeed dan kalau ada rezeki lebih nak beli Medela Freestyle, tak kisah la 2nd hand @ yang baru sebab Medela FS ni kualiti bagus sangat. 

Untu check-up adik Ayeep pula, laki suggest utk review ja kat Polyclinic since panel klinik UMS kan? Harap2 peruntukan tahunan aku masih mencukupi la. Then, utk deliverypula haritu laki pernah offer utk deliver di swasta sebab assume sempat kumpul duit sekiranya plan pregnant tu tahun depan, tp rezeki baby tahun ini pula. Rasanya belum sempat saving money utk swasta kan, at least kena prepare dlm 3-4k juga. Haha. Ambooooiii ye. So, deliver kat gomen la kan? Selesa juga even ramai kata tak best tp syukur masa beranak Ayeep dulu, semua berjalan dengan lancar, nurse pun bagus tp ada juga 1-2 org yg kepoh tp anggap angin ja, yg penting Ayeep dah lahir. Gov or swasta rasanya sama je kot, yg beza adalah keselesaan dan kemampuan. Klu mampu, why not utk dptkan keselesaan, hak masing2 juga kan.

InsyaAllah esok2 nak review and scan ultrasound baby kecik utk tau dah berapa minggu @ berapa bulan. Semoga dipermudahkan segalanya Ya Allah, Aamin. 

Ok guys till then, see you guys in the next post. Assalamualaikum.

With love,
xoxo.

Sunday, July 13, 2014

Berbuka puasa di Le Meridien, Kk

Assalamualaikum!

Kelmarin saya dan 1 keluarga berbuka puasa di Le Meridien Hotel. Ini kali ke-dua mencuba buffet di sana. Pertama kali pada tahun 2009 kalau tidak silap, ada farewell party our officer.

Memang berbaloi juga makan di sana. pilihan yg teramat banyak dan space yg luas. Kebiasaannya tiap tahun, memang 1 family akan makan mana2 hotel utk berbuka selain di Gayang Seafood. Last year Hotel Novotel, pilihan tidak terlawan la dgn Le Meridien. Serius! Alhamdulillah tahun ini berpuasa dgn 2 org kesayangan saya ini. Auccchhh so sweeeettt gitewwww!







Selesai makan, dah balik dan rehat puas2 sebab tadi ada kelas tp taklarat nak bangun sebab badan sakit sangat. Tp kelas Maths pula saya dtg hehe sebabnya mesti kena attend sbb penting sangat2! Dan, 19hb ini ada test chapter Sequence & Simple Interest. Oh my my! Kena study hard alamatnya! Hiksss! Apa2pun semuga dpt jawab ye! 

Emm lately Ayeep batuk2 dan selsema, dah masuk 2 minggu. Bermacam2 alternatif dah buat utk Ayeep tetap keadaan begitu. Tp, sy dan suami tetap juga cuba utk sembuhkan Ayeep, hrp2 dalam beberapa hari ini tdk hantar ke taska, Ayeep akan sihat. Semoga cpt sembuh nak, Love you!

Ok, bubye!