ASK ME HOW!

Nama:
Nombor Telefon :
Alamat Rumah :
Bantuan yang anda perlukan : Turun Berat Badan :
Naik Berat Badan :
Masalah Kesihatan :
Pendapatan Sampingan :
Nutrisi Ibu Hamil :
Nutrisi Bayi/Kanak-kanak :

Get your own free form like this one.

Our Anniversary Surman Shah & Afika

My Pregnancy

Our First Birthday

My Breastfeeding

Sunday, July 13, 2014

Berbuka puasa di Le Meridien, Kk

Assalamualaikum!

Kelmarin saya dan 1 keluarga berbuka puasa di Le Meridien Hotel. Ini kali ke-dua mencuba buffet di sana. Pertama kali pada tahun 2009 kalau tidak silap, ada farewell party our officer.

Memang berbaloi juga makan di sana. pilihan yg teramat banyak dan space yg luas. Kebiasaannya tiap tahun, memang 1 family akan makan mana2 hotel utk berbuka selain di Gayang Seafood. Last year Hotel Novotel, pilihan tidak terlawan la dgn Le Meridien. Serius! Alhamdulillah tahun ini berpuasa dgn 2 org kesayangan saya ini. Auccchhh so sweeeettt gitewwww!







Selesai makan, dah balik dan rehat puas2 sebab tadi ada kelas tp taklarat nak bangun sebab badan sakit sangat. Tp kelas Maths pula saya dtg hehe sebabnya mesti kena attend sbb penting sangat2! Dan, 19hb ini ada test chapter Sequence & Simple Interest. Oh my my! Kena study hard alamatnya! Hiksss! Apa2pun semuga dpt jawab ye! 

Emm lately Ayeep batuk2 dan selsema, dah masuk 2 minggu. Bermacam2 alternatif dah buat utk Ayeep tetap keadaan begitu. Tp, sy dan suami tetap juga cuba utk sembuhkan Ayeep, hrp2 dalam beberapa hari ini tdk hantar ke taska, Ayeep akan sihat. Semoga cpt sembuh nak, Love you!

Ok, bubye!

Wednesday, July 9, 2014

Wahai Blog Ku~

Assalamualaikum.

Agak sekian lama menghilangkan diri dari sini. Tersangat sangat busy. Sejak pindah bangunan Arkitek, dan sejak mendapat boss baru hehehe, busy ku melampaui batas. Waktu rehat tetap bekerja. Ommo!! Lebih lebih lagi, balik rumah lantas landing ke atas tilam. Terpaksa menahan sindiran maut dari suami hahahahaha. Terima kasih kerana sangat2 memahami ya laki ku.

Tiada apa yg aku mau stori melainkan kisah anakku dan kehidupan yg penuh liku2 kebahagiaan, aisesese!! Ayeep ku sudah mencapai 10 bulan 3 minggu, lagi seminggu 11 bulan. Allah, ankku membesar dgn cepat sekali. Wuwuw sedih dalam gembira :'( Ayeep sudah 3 hari demam, mudahan demam mau berjalan la kan? Siapa tahu? Hehehe! Gigi Ayeep sudah 7 mau masuk 8 gigi. Sudah pandai berdiri lepas tangan dan 2,3 langkah tapi kejap kejap. Kekadang suka sorok perkembangan, hmmm Ayeep ni bah. Hmm hmm!


*2nd Semester sudah bermula. Kali ini, agak takbest sebabnya ramai kawan yg seBatch itu ada yg tidak continue, dan kawan rapat pun ambil subjek sikit sebabnya tengah sarat tunggu hari. So, tinggallah daku sendirian berhad ambil subjek lain tanpa kawannnnnnnnnku. Tp it's ok, ambik lagi kawan baru. New experience teach us better. Hihi! Next week pula, 1st kelas sebab last class haritu tunda, melainkan kelas maths still on. Wuaaa kena study lebih ni, aku dah lupa sangat bab2 Maths ni. Syukur ai minat, kalau tidak, mmg hangkang hahaha!! Semoga dipermudahkan la ya! Doa kan :)

Hari ini dah masuk hari ke-11 berpuasa. Syukur masih full. Hrp2 ia full la kan? Tahun lepas taksempat nak full puasa even tgh pregnant Ayeep. Sebab taklarat sangat2. Hari ke4 masa tu muntah2 teruk. Alhamdulillah Ramadhan tahun ini masih diberi peluang. Syukur syukur. Raya tahun ini pula, sangat2 gembira tidak terkata sebab rezeki suami keluar 10 hari terakhir Ramadhan. Nampak gaya raya pertama baru kita dapat bersua, (InsyaAllah sekiranya jodoh kita bertemu di pagi Raya ya sayang). Namun, sy tetap bekerja mcm biasa dan kena hidup berdikari tanpa bantuan suami selama 10 hari. Agak lama juga tu, kot2 laki dihantar ke pedalaman kan? Manalah tau dekat2 Tongod Sandakan, mcm berita menyedihkan baru2 ini laporan jemaah dakwah keluar 40 hari tiba di Tongod, Allah pertemukan bekas masjid kampung tu yg sudah 20 tahun menyepi, subhanAllah. Besar sungguh dugaanMu. Semoga ianya menjadi iktibar buat diri kita semua, istoqamah dan muhasabah semula apa yg kurang pada diri. InsyaAllah. Aku pun sudah agak lama tidak ke bayan masturat, insyAllah nak pegi minggu ini tp ada kelas pula. Tp niat mmg mau pegi sangat2.

Gambar di atas adalah minggu2 terakhir Ramadhan, dan sedang menunggu hari, sempat lagi berbuka di Novotel, nah tahun ni pula plan mau berbuka di Le Meridien dgn 1 family besar. Yehu taksabar mau makan besar besar! Ya Allah sungguhhhh sunggggguhhhh kau kiko. Terus la kono rindu peyut itu! Aww ;'(

Ada lagi yg aku tertinggal stori? Ohya, baju raya tahun ini ada 3 pasang, semuanya buat sendiri tiada readymade sebabnya tiada minat ku ya. Haritu ke Muis, gila best sebab banyak pilihan jubah. Ada yg 50%, aku rembat 1 tp jenis lycra. Aku terlupa!!!! Aku perasan sangat badan ku kecik, ternyata iannya sendat dibadan, dan sekarang hatiku 50-50, mau pakai atau sedekah dengan org lain HAHAH! Ayat sungguh. Dah lah suami belanja, ada hati lagi beli 1 lain. Kui3! Tp, mau cari juga yg jenis jubah chiffon sebab kain yg jenis tidak melekat dan sesuai sgt dgn icon muslimah. Kan? 

So Ok, kali ini shja update ku ya. Moga berjumpa lagi di lain entri. Kaki ku dah kebas! Selamat berpuasa ya!

Assalamualaikkkkkummmm!!

Wednesday, May 28, 2014

Thursday, January 30, 2014

My zumba life.

Assalam.


Hehe. I have no idea untuk cari title sesuai. Ok entri pada kali ini adalah random.

Sukacita dimaklumkan WLC yg aku ikut selama 10 hari di Kepayan Perdana telah berakhir. Fiesta WLC aku takjoin sebab ai kalah. Haha kunun. I've lost 2 kg only! Tapi serious sangat lean! Happy for this amazing result. Badan sangat ringan, malah badan sihat!

How?

Ask me HOW!







Ignore cermin fitness studio kotor ya. Yang ni my last day at 3S Fitness Studio. Ai bawa si Evon, excited kunun dia mau pergi lagi dgn kazen2 dia. Haish kalau la ai dekat macam rumah si Bebyy ni, ai pergi hari2 tau! 

My current weight is 59 kg! Shout out to the world ya!


Sunday, January 19, 2014

Herbalifezer


Assalamualaikum

Alhamdulillah..Syukur. Kelmarin (Jumaat) weighing di 3S Studio Fitness. Setiap Jumaat mesti timbang. Mau cakap happy, tidak juga, mau cakap keciwa tidak juga. 2 weeks workout & herbalife (by program WLC) almost 2kgs lost. Happy? Jgn dulu. Even tidak menang contest WLC (Weight Loss Challenge) tp dapat turun berat badan ideal syukurlah. Semoga Herbalife ni jadi asbab & istiqamah untuk lebih sihat & cergas dalam seharian kehidupan kita. Thank you Allah. 

Selepas bersalin hari tu turun 11 kg sahaja. Latest berat sebelum consume HL 64 kg. Then 1st day register WLC turun pergi 62kg (Masa tu sudah 3 weeks consume HL), yg kemarin sudah turun pergi 60 kg. Sikit lagi mau capat berat idaman, kalau tidak capai 50 kg pun, dapat 55 kg or 56 kg berpuas hati jugalah. Aku ni cuma malas sikit mau workout sebab jauh beno bah Kepayan. Aku turun 2x seminggu itupun pok2 Zumba si Jason Fy. Hihi. 

Ok. Let me explain what's Herbalife Shake yg aku minum selama ni ya. 

1. Cellular Nutrition.

Everytime had F1 Shake Herbalife ni, first sekali yg dituju ialah CELL. Shake ni memberi nutrisi dan betulkan apa yang tidak betul dalam badan melalui cell. So, bila cell kita tu sihat dan cukup nutrisi, InsyaAllah badan kita sihat (dgn IzinNya). So HL Sake provide nutrition to the body system. Thus, it helps in many thing. 1 shake FOR ALL. The Nutrition helps to improve ;

Energy and fitness
- Kesihatan lelaki
- Kesihatan wanita
- Kesihatan kanak2
- Pengurusan Stress
- Solusi masalah immune badan rendah
- Kesihatan luaran - mainly kulit
- Pengurusan berat badan
- Kesihatan jantung
- Kesihatan penghadaman

Lagi satu, Herbalife Shake bukan untuk loss weight tapi untuk daily nutrition intake, untuk add up any nutrition yang kurang dalam badan. For those yg agak musykil berkenaan soalan "kalau stop ambil Herbalfe, berat akan naik semula kah? The answer is NO! Kalau stop ambil HL Shake, bukan naik berat badan tapi our body cuma kekurangan nutrisi. Yang buat naik berat tu sebab over daily calorie needed. Pasal tu once kita consume kita akan tau MAGIC NUMBER kita iaitu berapa kalori intake seharian yg ideal. Contoh, calori daily intake aku 1169 ke bawah. Biasa aku target goal kalori 1000 sehari. 1 shake bersamaan 150 kalori sahaja berbanding dgn breakfast typical malaysian 'Nasi Lemak (400 kal) + Tea Tarik (83 kalori) = 483 kalori. OMG! 483kal instead of 150cal (Shake) ?? So think! Itu belum plus minus dgn LUNCH & DINNER + SUPPER + SNACK? 

2. Pengganti makanan.

Just wanna inform you guys, Herbalife Shake is not suppliment dietary ya. Not medicine or jamu kurus etc. But, ini adalah MAKANAN. Why called FOOD? Sebab ada all the nutrition yang kita perlulan dalam satu tumbler shake. Belum tentu 1 pinggan nasi daily intake kita cukup nutrient kan?

3. Kenyang dan Bertenaga

Seriously wa cakap memang KENYANG. Biasa aku buat shake ni dalam jam 6 - 6.30 am, so masa otw pergi office aku akan terus breakfast shake. Best! Kalau dah minum, biasa time lunch masih lagi kenyang. Serius. Dlm shake pun kita boleh add on Soya @ Susu Skim, Oat, Buah Pisang. Rasa memang tip top sedap dan kenyang. Yg paling penting, jgn lupa minum air sekurang2nya 2Liter - 3Liter. Untuk lagi bagus, 4-6Liter sehari. Aku paling sikit 2Liter sehari itupun rasa bersalah sbb kurang minum air. Huhu. Klu takminum air, mau hlgkan berat badan tu macamana kan? Perlu ingat, setiap 25kg berat perlu 1Liter air k?


4. Tinggi Nutrient
Herbalife Shake ni ada 55 jenis nutrient, 18 asid amino, Mineral & Vitamin needed to our body daily. The best is No Cholestrol. Daeeeebakkk!



Ok yang ni our coach Herbalife as a President Team in Herbalife World. Madam Mariani ni juga founder 3S Studio Fitness di Kepayan, yg ai ikut WLC tu. Hihi. Madam ni sangat2 baik, very supporting, friendly & sangat cantik gilossssss even dia 44 tahun sudah. Macam baru 35 tahun kan? 


So guys, tunggu apa lagi? Jgn tunggu lama2! Jom ke arah sihat. Jom!!!! Semoga kita akan terus sihat ok! Love you all. Mwaaaaaaaah!









NotaKaki : 
Tahniah & Alhamdulillah to husband di atas kenaikan gred J17 ke JA29 baru2 ni! Dah boleh tukar jawatan ke Penolong Jurutera gitewww. Hiks! Syukur syukur. Ok tata!!

Wednesday, January 15, 2014

Rain Over Me

Assalam.

Woah! Musim hujan is just begun. Banyak area sudah overload. Flood! Harini terpaksa on leave sebab hujan kuat sangat pagi tadi. Kereta pun berparking jauh dari rumah. Takut Ayeep kena tempias hujan macam haritu. Patutlah terus selsema.

Cakap pasal selsema. Bila aku post pasal ubat yg doc Ellen bagi last day buat aku meluap luap marah aku. Semua yg mengomen kalah kalah dokter U53. Hairan. Yang mengomen alang2 bidasnya menyakitkan hati pula. Lain baby lain penerimaan antibodi. Kalaulah ubat selsema tu BAHAYA why Klinik Kesihatan KERAJAAN bagi tiap2 kali baby Ayeep berjarum sebab mau elak demam. So far, Ayeep bebaaaaas dari demam jarum. InsyaAllah tidak yg akan datang ni. Yg ada anak (lebih kurang umur) pun tidak mau ketinggalan mengomen kalah kalah pro 4-5 anak. Bukan x mau terima pendapat, tp cuba fikir secara terbuka. Baby bukan sama semua. Contoh macam Ayeep, kena tempias hujan walaupun sikit + air cond di nursery sangat sejuk pasal tu Ayeep cepat selsema. Ada yg terkena tempias hujan, masih steady. Ada yg disebabkan kahak + batuk2, bila check up/review terus isu admit hosp, pasang injap, pasang bantuan alat pernafasan etc. Macam2 aku review. Pasal tu aku cakap antibodi baby bukan semuanya SAMA. Memang lah cakap based on experience, kau duduk sekolah perubatan bertahun tahun, yang bukan duduk sekolah perubatan tetap ambil tahu juga. Adoi please open minded please. Ok tu takpa, yg ada anak satu tapi pengalaman aku pun tapasti lah pengalaman apa yg dia ada sampai keluar segala fakta itu ini apa macam2 lah, TAPI yang aku kisah sangat.. duduk mengomen, menaip dan advice itu ini walhal belum ada anak dan taktau pengalaman siapa yang dia ambik. Suruh be aware segala. Ok, cuba bersalin dulu, kita tengok penerimaan antibodi anak ngko macamana, baru suruh ai be aware. Sampaikan kakak yg 3 anak tu PM aku di facebook sambil ketawa2 tengok komen budak sekolah ai. HAHA. Aku suh kakak tu dunno jak lah. Sebabnya kakak tu pengalaman dia lagi banyak & kena admit pasal kahak di paru2 anaknya makin teruk. Hah mau cakap apa lagi kan? Aku pun tatauuu lah. Banyak sangat DOKTER JELMAAN nowadayyyyyss! Huhuhu.

Ok, takbleh emosi sangat. Ayeep tgh syok tido sebab cuaca malam ni sejuk sejuk nyaman. Apa kata tido awal. Ok good night!

Harap2 esok pagi boleh lihat MATAHARI suria panas terik, so bolehlah Ayeep balik rumah nenek kan. InsyaAllah. 

Assalamualaikum.

Sunday, January 12, 2014

Random Talk

Assalam.

Hari ni bersendiri dgn Aliff.
Daddy keluar.
Shake?
Yes, dah minum. Lambat minum hari ni sebab busy urus Aliff.


Laundry done.
Kemas rumah done.
Baju belum lipat. Menggunung.

Berat dah lost 3kg.
1 month consume Herbalife.
Syukur Alhamdulillah.

Oh. Esok nak ganti puasa.
K bai bai.


Ayeeeeep! Ce like!