My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Friday, February 27, 2015

Sensitifnya ketika pregnant

Assalam. Salam Jumuah. Salam Jumaat - Penghulu segala hari.

Ok, this is my first time menulis entri pada ketika ini di ofis. Sementara menunggu laki selesai solat jumaat, teringin untuk menaip intri.

Tetiba pop out keluar idea mau mengeluarkan tajuk "Sensitif ketika pregnant". Mcm hampes T.T

Tadi yes tadi...yang barusan punya kejadian...Pada jam 11 am, biasa gov servant ni (mcm ai ols) keluar untuk waktu rehat, sdgkan waktu rest adalah pada jam 11.15 am. So, ai whatsapp lah my bff si Julitah yg sebelah bangunan je tu utk bawa jenjalan konon-kononnya. Namun, macam biasa...respon dia adalah ..

"Hey mau p mana juga?? Panas ni. Doktor larang kita jalanjalan"

Terus ai tak reply2. Ai whatsapp adik ai lagik yg kerja di Bangunan sebelah UMS, di Persekutuan. Pun tak reply2 juga. Bertambahlah sedih hati ai ni. So, ai batalkan lah niat suci ai utk bawa mereka jalan jalan cari makan hee!!

Then..

Last choice ialah confirm membawa laki ai la juga kan. Tp jam masa tu sudah menunjukkan 11.35 am. Pujuk punya pujuk, ai cakap mau tapau jak. X mau makan di luar, di 1b. So laki cakap "Ba jom". Keluar dari UMS dan ada jem sikit2. jam 12.15 pm sudah. Waktu zohor (Solat Jumaat) laki ckp mau ready jam 12.30 pm. Ok ai kata sebab mau take away ja apa2 yang sedap2 di 1B tu. Tp sebelum ai bawa dia keluar, ai ada whatsapp dia begini :-

"Hmm mood ku sekarang ni rasa macam mau duduk duduk lepak lepak dlm stabak sambil minum choco ice" 

Laki reply ;

"wkwkwkwkww lain juga mood mu ni"

Actually, ai pun not sure apa sebenarnya terjadi dgn mood swing ku ini. Sudah macam mood Ayeep tiba tiba haha. Dan......sesudahnya sampai di 1b, laki drive dan mau cuba2 cari park atau double park di area Secret Recipi & Starbucks. Tp, ai make dunno ja. Laki bilang "aik babe? jadi ka ni mau take away? ba beli la fevret mu swak laksa di SR" Tp ai diam2 jak sambil ketip bibir dan buat muka confuse. Ok, lepas tu laki buat u turn lagi di roundabout. Tapi, ai tetap diam diam sambil ketip bibir sekali lagi. Tehee :D

Ok......dan Laki sdg buat muka yg masih boleh bersabar. He he. Tiba tiba ai bersuara..."Sang kita masuk balik UMS, sy tatauu mau makan apa, sy bingung" Laki pun terus diam dan drive balik masuk UMS , takjadi juga dia mau bebel2 dan bising2 sebab ada 10 min lagi jam 12.30pm, mau ke masjid katanya. Nasib la juga ada shortcut jalan dari belakang UMS, so tidaklah ambik masa queue panjang di trafficlight Rampaian dan UMS tu kan.

Dan! Ai request lagi..

"Syg, kita jalan dan makan di 1b lepas solat lah, Ok?" Laki angguk angguk ajee. Tp ai buat mata wink wink sebab takut dibebel haha!

Hm.. Kadang2 rasa bersalah sgt buat laki susah utk kita sebab sudah selama ni selalu kasi susah laki haha!! Tolong kemas rumah, tolong jaga Ayeep tolong itu tolong ini, tapi mau buat camana juga ba kan? Emm kenapa lah keluar segala perangai annoying begini?! Adoi.. Tp syukurlah laki setakat ni OK saja, tidak pernah pun marah melainkan benda2 yg sgt penting.

Tapi ai taktau lah dalam hati dia kan? Kih kih kih. Thank you loves! 



Dan lagi, sejak2 pregnant ni, pemalas betul mau mengemas rumah, mau masak lagi lah. Kemas rumah ala-ala kadar jak, kalau melipat kain lagi lah mau juga tunggu 1-2 bakul meninggi barulah rajin itu pun termuntah muntah sudah kain baru ada mood melipat hahaha. Jgn seja ni pembawaan baby ikut mcm mami nya ya. Palisssss! Beza betul dgn pregnant masa Ayeep, rajin masak gila gila dan kuat baking. Haha! Gigih btl buat Brownies Nutella malam malam dan boleh buat 5 balang Almond London masa puasa pulak tu.

Ok., at this moment, ai taktau mau makan apa utk lunch padahal tgh lapar! Mcm mau makan milkbutter chicken pun ada. Mau makan di Pancake Hs pun ada, mcm mau makan kek pun ada. Matailah begini. Tolonggggggg daku!!

ok ok sabar ko kiko....

Gambar atas adalah gambar buang balik pada last pregnant Ayeep. Kalau tidak silap masuk 8 months. Mcm comel je. Tehee :D - Ba ok bye2!!

Cuddles, Xo!

Tuesday, February 24, 2015

Baby produk yang sangat berbaloi!

Assalam peep! peep!

Malam ini ada kesempatan menulis mana yang sempat sambil tunggu laki ada war coc nya itu. Bikin belak kepala. Esok ambik cuti sebab laki ai outstation pulang balik ke Sandakan, Huhu! Geraknya lepas subuh, ambik first flight, mana taknye kena ambik cuti jugak. Hikkkk.



Maunya dijadikan cerita, haritu ada ai post entri pasal nak decide set bersalin i mean yg milkbooster punya. Tapi, ai lagi prefer Herbalife untuk kurus cepat hihi! Memandangkan ai dah membengkak dan membesar bagai nak johan, kena lah ambik Herbalife sebab tang tu je yang sesuai dgn badan ai hahaha. 3 bulan boleh turun cepat kalau konsisten minum + exercise tp sebab ai dah ambik set shaklee dgn my fren , lagipun takbleh campur2 supplement kan? Pening den.

Ok haritu, ada jenjalan dgn laki & ayeep ke Suria, saja nak buang masa weekend. So, pergi lah Mothercare di Suria Sabah. Ai ambik je apa2 yg ngam di hati. Ambik milk storage liner, ambik maternity pad, lepastu ambik airflow positioner baby (yg ni tiada dalam list ye). Tp yg ni beli di LittleMe, kegunaannya bila tidur baby akan rasa dipeluk ja kunun kununlah, lepastu boleh tidur sekaki atas katil dan tidak akan terhimpit biarpun i ols dah beli babycoat utk bakal adik ayeep. Tp, yg takbestnya ialah boleh pakai sampai 1-3 months je sebab baby kan cepat membesar, so pakai takat mana yg muat la kan haha.



alahai comel je tido dgn airflow tu kan?

Dan haritu tgh scroll down page Preloved Baby Kids dgn laki. Then tetiba tertangkap lah babyseat branded Chicco! Terus cepat2 bagitau laki minta beli sebab memang mau beli juga haritu cuma tidaklah jd kepentingan sangat tp penting juga sebab nanti kan adik ayeep akan masuk taska UMS, so kena train adik ayeep duduk dalam babyseat kot kot nanti daddy kan akan selalu outstation jd kalau mau bertiga je drive balik senang sikit (ye ye la tu alasan sebab nak beli kih kih kih). Dah tu harga terlaluuuuuuu murah giler iaitu RM 210 sahaja ok! yelah sebab branded UK, Chicco lagik. Mana tak terujeeee nya ai. Kata seller tu dia beli masa 2013 including stroller around RM 1k plus. Yes, memang ai ada review babyseat Chicco mmg kualiti bagus worth with price. Seller tu org Inanam, owner kedai PC di Taipan Inanam, means wife boss kot sebab dia suh staff dia antar babyseat tu masa sy dan laki tgh park. Dia pun kata seldom to use, mmg no defect, nampak masih baru lagi. Mmg berbaloi beli kata laki, jd senang jg hati ai kan sbb laki setuju akhirnya. Tq sayang mwahh ciked :D


See! Mmg worth it kan! Nampak macam baru beli 2-3 hari kan? Makesure u ol yg mau beli di pages preloved baby kids tu, tgk barang dulu sebelum beli, dan double confirm samada defects atau tiada. kang rugi ratus2 , menangis tak berlagu. 

Actually, ada 1 barang lg ai ada beli dari sana iaitu stand babybath tub tp harini tasempat nak upload sebab laki belum pasang lg. Kegunaan stand babybath tub ialah kita ibu2 yg tgh pantang nanti x susah2 untuk tunduk2 lg mau isi air panas/suam utk mandikan baby. just berdiri dan tuang air dalam tub sebab dah ada stand paras pinggang. Ai beli dari orang Papar dgn harga Rm90, NP ialah RM130 dia beli di KL, dan dia sendiri cakap kalau di Kk mmg susah mau dapat, hehe taktaulah betul @ tidak sebab ai belum review mana2 kedai lagi. Akak tu siap bagi free bathtub lg yg masih baru hehe happyyyyy kid once again. Then, akak tu cakap memang 1x jak dia pakai sebab dia ada dua stand babybath tub itupun dihadiahkan oleh kakakynya. Hehe sampai tahap reason letgo ai tanya kan utk langkah berjaga jaga sebenarnya. Ini contoh babybath tub stand tu. Siok kan. 



Oklah peeps peeps! Sudah masuk jam 12 am, laki dah habis war coc nya itu, so masa utk dibuai lena ulit mimpi. Good night all! Assalam byebye.

Cuddles Xoxo!

Sunday, February 15, 2015

Little Penyu Baby Swim Spa, Metrotown.

Assalamualaikum :)

Sabtu lepas kelmarin, ajak husband pergi Metrotown, konon konon mau shopping baju baby sikit sikit dekat Baby Wonderland & dah planning mau bawa Ayeep pergi spa baby, swimming2 macam tu sebab Spa Baby baru je launching 1st di Sabah. Pasal tu excited mak yung ni mau bawa Ayeep, tp bila buka web mereka, kena book 3 days before. Hmm terus hampah. Tp nak juga pergi tengok2, kira turun site camtulah. Lepas lepak dan makan makan di Lucy's Kitchen yg makanannya superb sedap gilos with worth price, dalam jam 3.45 pm, husb, ayeep and i pergilah jenjalan di Little Penyu Spa , actually next blok je pun, 1st floor. Bila masuk, kosong pulak, langsung tiada customer. So bila dah interbiu staff2 Baby Swim ni, boleh masuk kebetulan customer ramai dah balik & tengah free. Syukur, dan excited membuak2. 

Little Penyu Baby Swim ni buka dalam jam 10 a.m dan close pada jam 5.00 p.m, dengan potable water dgn suhu 35c-37c degress, ada 3 pool kecil untuk infant 0-6 months, 1 pool besar utk 6-24bulan. All staff memang ada certificate dan certified dalam massage infant course. So all parents takyah risau noh.



Kena tukar diapers khas utk swim. Comel je Ayeep haha!


Ayeep dah mula jadi supervisor site T_T


Dah tak sabar swim, masa ni dah ada customer masuk.

Massage time.. Tp Ayeep langsung tidak memberikan kerjasama yang baik. Hampes T_T


Ayeep sudah mula menjinak2 kan dengan air. Mula2 memang teramatlah payah, nangis meraung memberontak segala hahaha.
Yang baju pink itu ialah Puan Pemilik Spa Baby :)
She's very humble, supportive, motivated! Rasa confortable sangat bila kena guide dgn owner spa.


Dipaksa masuk. Owner spa baby sampai tolong ayeep


Pool untuk infant. comel kan!


Akhirnya, setelah 15 minit dipujuk, dah boleh main2 dgn friends. Hihi


Area yang paling ai liked. Ini khas utk breastfeeding area. Thumbs up!


Ok, thank you Little Penyu Baby Spa di atas layanan yg sangat motivated , insyaAllah we all akan datang lagi pada 28 Feb 2015 ni sebab masa pergi ni dapat buy 1 free 1, valid till 15th Mac 2015. Pasal tu kitaorg cepat2 book. See you soon! Ohhh..untuk price pula untuk pakej paling rendah ialah Rm48 per session for 30mins tp takboleh lelama sebab kesian parents yg tgh tunggu turn sebab space tidak mengizinkan hehe. Untuk review spa baby ni dalam facebook ialah, boleh KLIK SINI :)

Ok bye bye. Jgn lupa spend your time with baby ke sini! Cuddles Xo!

Friday, February 13, 2015

CHECKLIST : PERSEDIAAN KE HOSPITAL

Hi peeps.

Ai dah masuk 33 weeks hari ini. Macam biasa, backpain, braxton hicks sikit2, ala ala morning sickness, susah tidur & selalu lambat bangun. Magadddd! Terus bermacam fikiran "eh malam ni mau beranak dah??" don't baby don't..kalau mau keluar pun, biar tunggu full term ye. Hiks.


Tadi, belek2 barang baby yang dibeli sebulan lepas (sebulan baru tgk barang bertenggek dalam bilik sebelah kan) sebabnya mau cuci besok. Bukan barang baju2 baby pun, cuma beli tuala/hoodie & bedak2 je pun. Daddy ayeep cuma hadiahkan 1 set baju, itu jak sebab kami akan recycle baju2 ayeep yang lama. Masih nampak baru semua dan ada yg masih baru tidak berpakai pun. Almaklumlah beranak rapat rapat ni, recycle le jawapnye hihihi.





Actually, kami dua belum ready apa2 lagi checklist persediaan ke hospital. InsyaAllah dalam 1-2 minggu lagi akan prepare everything sebab ada banyak benda lg belum beli. So, checklist ni sangat penting untuk parenting. Tp, makesure jgn bawa barang yg sangat banyak dan simpan keperluan barang2 tu dengan kemas dan asingkan mengikut keperluan supaya senang cari nanti, tidaklah termengah2 mengorek 1 bag nanti. HAHA!




Mommy's ;
  • Buku kesihatan mommy/IC
  • Baju kemeja untuk senang direct BF baby. Jgn yg slimfit, kalau boleh biar longgar sikit agar pernafasan jadi lebih baik
  • Stokin tebal untuk elak masuk angin
  • Kain batik @ seluar longgar pun boleh (ikut keselesaan)
  • Sweater
  • Bahan bacaan
  • Minyak2 angin
  • Charger fon @ ipad
  • Toiletries
  • Selipar untuk kegunaan wad
  • Maternity Pad
  • Panties size beso untuk keselesaan selepas bersalin
  • Nursing bra
Baby's
  • Bag baby
  • Newborn diapers (bawa 2-3 pasang ok juga)
  • Baby wipe
  • Sleepsuit, mittens, booties (3 pasang)
  • Hoodie
  • Bedung
  • Towel
  • Fluffy Blanket
  • Bedak/Minyak telon/Minyak kayu putih/Bepanthen
  • Bag lain utk baju2 kotor baby

Hmm, macam masih lg segar dalam ingatan ai kemas2 bag ke hospital masa bersalin Ayeep dulu, semua main sumbat je, dgn makanan segala. Masa haritu lepas siap bersalin, tengah tunggu ayeep dibersihkan, sendiri gapai makanan dalam bag di bawah katil sebab ai dah kelaparan, bayangkan hampir sehari dalam LR, tunggu induce punya pasal. InsyaAllah kali ini, daddy ayeep akan ikut kelas Father Friendly supaya dapat certificate masuk dalam LR sama2 nanti, boleh juga tolong2 ai nanti, tolong bagi semangat perpaduan kan, jgn pengsan dah ye! Kelas Prenatal tu akan dijadualkan pada 14 & 22 Mac 2015 nanti, sebab ni ja jadual yg free di Hosp. Likas. Harap2 masa tu sempat ke kelas sebab dah masuk fullterm (36 weeks), woah mak aiihh. Doakan ya :)

Ok peeps! Dgn harapan entri kali ini dapat membantu sedikit buat ibu2 diluar sana dan semoga dipermudahkan semuanya yg bakal bersalin nanti. Aamin Ya Rabbal Alamin.

Ok Bye Bye! Cuddle Xo!


Tuesday, February 10, 2015

RESIPI SIMPLE BREAKFAST : BREAD CHEESE

Hi peeps!

Pagi tadi berkobar sikit buat breakfast heavy oily auch auch. Kelmarin kirim dgn husband suh beli Bread Gardenia & Cheese slice cheddar sbb acah acah mau buat bread cheese.

Feedback lepas makan bread tersebut ;- Mau kasi berapa bintang ya? kih kih kih! Aku boleh makan 2 set jak, sebab rasa masin sgt lepas letak cheese. Ada yg nak resipi? Ok meh ai habaq ..

Bahan-bahan :
Bread Gardenia (4 slice)
Telur 2 biji
Cheddar Cheese Slice (2-3 slice)







Cara-cara buat :-
Seperti di atas.

Hahahha ai dah malas mau taip banyak2, sebab yg ni tersangatlah simple. Tapi, saja je nak dijadikan stori, thehehe ok bye2.

Cuddle Xo!


Sunday, February 8, 2015

A short story.

Hi peeps.

Malam ini ada kesempatan untuk menulis. Sambil mendownload semua video kesukaan Ayeep dalam iphone, nah besok memang bersengkang mata depan nfon la on the way pergi taska ni, kalau tidak pancing dengan fon mesti meragam main2 sama daddy di stering sambil duduk di atas perut daddy, hahaha.

Minggu lepas, ai ada bengkel RMK11 di Grand Borneo 1Borneo. Dari jam 8.30 am sampai 9.30 pm ya, sakit badan tu jangan cakaplah. Belum lagi ikut si Julitah round 1B cari barangnya. Mcm mau beranak malam tu jugak ba. Minggu2 lepas pula time 30hb jan - 1hb Feb Retreat & Family Day di Beringgis Resort, hah ni pun sampai ke malam juga, lepas tu curik masa lg turun Putatan sebab Pengarah suh iolsss carik barangan elektrik utk lucky draw masa program Hari Keluarga. Yg ni dari jam 10 am gerak, sampai bilik jam 2 pm, lepas tu sambung lg dgn Arkitek Session. Huwarghhhh memang awal tahun sibukkkkkkkkk gilakkk nak died! Masa awal tahun aritu pun ada 2 bengkel seksyen ai arranged, the next day sakit sakitan badan. Kesian mak yung. Tapi, takpa manatau tahun ni rezeki dapat APC hak hak hak sebab my boss bagi mark kaw kaw punya. Alhamdulillah. Dgn segala beban yg ku pikul dan SYMP, dapatlah juga mark 91.7% - Syukur amat sangat, biarpun sudah tetap dan berpencen namun rasa bersyukur sgt sebab dapat bos yg boleh harap kita dan trust utk pikul tanggungjawab kerja yg berlambok lambok iteww.

Ok, kita stop pasai kerja ya.

Emm..jumaat lepas ada bawa husband pergi Poliklinik Jln Pantai utk scan 3D konon kononnya namun kecewa sedikit sebab kali ni baby ai meniarap. Sekali lagi. Haritu pun meniarap juga, docter sampai kacau bilaukan perut ai sampai mau terkucil jadinya tp baby tetap tiarap. Takpa, bukan rezeki kali ni mau tgk muka. Huhu. 

Dan, haritu scan masa 20 Jan, 29 weeks, masa 1st time mau scan 3D mau tgk muka baby tp takdpt, so doc cuma bagi result jantina baby tp masih belum official lagi sbb belum confirm. Masa lahir baru boleh confirm, kang cedih hati ai hik hikhik.






Lihatlah keGemS ai ni, dah naik 17kg omg omg! dari 57kg naik dadak nak died 74kg now now! Gilerrrr! Ai makan je apa ai suka, dari 3months sampai 8 months mcm hari2 mengidam non stop. Sebab nak ngidam hari2, lepas deliver and masa pantang nanti, semua ai mau pantang. So masa ni lah mmg melahap semua! Hahaha! Mmg diet kaw kaw punya lepas ni, dah teda masa lg. Skrg ni pun masih lg dlm fikiran mau decide ambik set Shaklee @ Herbalife. Dua2 pun boleh selim balik yg penting serius. Cuma beza Shaklee ialah banyak sangat set dan Herbalife ni cuma shake sja. Aihhh rindunya mau shake bah. Takpa tunggggguuuu saya pada bulan April ya!

Dan biarpun ai melahap terus, so far, gula ok, hb ok, AFI ok, posisi baby pun ok. Alhamdulilah. Berat baby pun dah cecah almost 1.9kg. Lagi 4 weeks to go masuk fasa boleh beranak bila bila masa (36weeks). Thehehe barang2 semua belum ready, lagi 2 weeks husband akan tolong pack. Tq love :*

Ok byeeee peeps! Cuddle Xo!

Monday, January 26, 2015

Header baru lah!

Dua tiga hari gemar update blog. Hari ini update header baru lah.

Thehehe ok bye!