My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Sunday, June 16, 2013

Weekend

Assalammualaikum!

Alhamdulillah, kelmarin dah selesai sesi pendaftaran & sesi taklimat di UiTM bagi kos Pentadbiran Awam. Dgn harapan sgt permohononan cuti khas tu approve. Tp bila fikir balik, mcm mls lah mau tangguh tp bila tgk side effect pula, dgn keadaan yg akan sarat nanti, pikir bila masa bersalin, pikir itu ini, pikir assignment, pikir kelas, pikir exam. Hoh taksanggup i. Hasben ckp dari sy jak mau continue or tidak, huhu serba salah lagik. So decided, ambik cuti khas je lah. 

Semasa sesi taklimat, aku duduk tepi dgn sendiri jak, sbb dtg lambat. Yg lain awal dtg. Masa dgr taklimat Ya Allah, baby dlm malar bergerak sana sini, tendang mommy. Hihi. Pastu whatsapp hasben sbb kelucuan perangai di dlm ni. Dlm masa 5 minit tu kick habis, takut2 juga org sebelah naik hairan. Lepas makan tghari, barulah ada masa kenal kenal dgn yg lain. Mula mula tu mmg awkward sbb dtg taklimat dgn perut besar2 kan. Tp tp tp.. mereka sgt memahami. Thanks guys! Ada yg start conversation "Em bila due?" Ok lah kan. So dgn conversation mcm tu, semangat dah naik. Banyak lah pula soalan aku tembak2! Har har! Apa2 pun kita jumpa di Sem 2 lah k? Sem ini i cuti dulu ye.

Lepas reg kemarin, hasben ajak scan baby. Sebab sy xlarat sgt berjalan dan xda plan di hari sabtu. Masa mau scan baby, tunggu turn dlm setengah jam. Gila lama. Bila scan, Alhamdulillah keadaan baby dlm aktif. Berat baby dlm dah masuk 1.7kg. Kita kejar lagi biar sampai 3.0 k syg? Biar beso beso sikit. Dan, masa otw balik rumah, sy dapati yg sy lama x makan calcium. Ohh patutlah badan sengal sengal, pergelangan tgn mau masuk 2minggu x bgs2. Hrp2 bila start balik mkn calcium, tulang2 ok, manatau baby pun cepat besar kan. Biasa yg sakit2 bdn tu, bby dlm dah serap segalanya kalsium dr tubuh ibu. Takpa, sharing is caring right hehe.

Ok guys, hari ni (Ahad) nothing to do. Lepak dlm bilik, hasben overtime. Plan nak jln dgn siblings tp si kembar merajok konon kononya penat. Ish. Oraite.. sampe ketemu lagi yah! 


Wuah dah gemok lah. K babai. Xo!

Thursday, June 13, 2013

Kiko's Day.

Assalamualaikum!

Hari ini KJ maklumkan Hari Keluarga Jabatan akan diadakan pada 24hb Ogos. Maksudnya semasa sy tgh confinement. Oh man. Sedihnya life. Staf lain tgh syok syok sukaneka, lucky draw, tgh bdk2 happy main pasir dan sy pula duduk di rumah. Oh tidak! But nevermind. Pandai juga KJ we all pujuk staff2 yg masih duk pantang2, nanti akan ada pertukaran hadiah. So fair juga kan. Hihi. 

Lusa ni, 15hb sy kena dtg UiTM utk register kos Pentadbiran Awam PJJ sy tu. Masa apply, tawaran masih dibuka, kandungan baby pun masih 2bulan lebih. Mls pula tunggu lama2 mau isi kan. Dah tanam niat lama dah cuma malas tu yg jd kengkangan haha. So bila dah apply, x sangka pula register lama lagi. Rupanya dorang delay. So kuliah pun start lambat, bila dah start lambat, sy pun x dpt buat apa2. Kandungan makin besar dan masa bersalin pun makin close. So sy n hasben decided utk tangguh sem, means Bulan Dec lah sy start kuliah. Lepas dah habis pantang, baby pun dah besar, hasben pun bole tlg jagakan sementara mommynya senang hati ke kelas. Harap2 perjalanan semasa pendaftaran nanti dipermudahkanlah. Mudahan ok jak, diluluskan utk tangguh sem. Surat dah ready cuma yuran ja belum settle. Keh3!

Ok guys, you all dah ready utk Ramadhan nanti? Sy ni yg x sabar sbb dugaan semasa pregnant ni sgtlah besar. Dugaan utk dpt pahala lebih. Kalau boleh biar full puasa. Supaya baby dlm pun dpt rangsangan awal kan? InsyaAllah. Selepas berpuasa pula jeng jeng jeng my turn pula delivery. Nevesnya! Bila dgr pengalaman kawan ofc, mcm2 ilmu kita dpt sampai x mampu memori ni mau tampung, x tau mana 1 mau ikut. Kalau boleh mau cari air selusuh dr Mekah tu. Anyone mommies here knows how to get that? Klu kita minum tu InsyaAllah sng perjalanan semasa bersalin tu. Dgn Izin Allah juga kan? Klu tau, bole drop komen sini thx guys!

Ok, i have to go. Hasben ada overtime lagi malam ni. Daku bersendirian oh oh oh..hehe! Oraite babai :)))

Tuesday, June 11, 2013

7months 2weeks 3days

Assalamualaikum!

Yeah hari ini ada kesempatan lagi untuk berbelog. Husband pergi main futsal, so belum dinner lagi. Jam menunjukkan tepat 10.00 pm. Kenapa berlapar? Jam 10 masih x makan2 lagi? X kesian baby? Ok ok ok, bukan berlapar. Actually, sy skrg kena kawal pemakanan untuk tidak overweight. Almaklumlah...genes sy ni cepat sangat membesar. Makan kejap naik 1kg, tp bila diet sikit2..turun pula. Bukan senang tgh pregnant ni, bermacam dugaan kita kena terima. Masalah sikit kena refer docter, kena masuk makmal, ambik darah. But nerermind, sy x kisah langsung, x mengeluh sikit pun. Besar pahala tau kalau time2 sarat mcm ni, kita sebagai ibu hamil banyak bersabar. Hah ingat tu kawan-kawan. Hihi

Isnin lalu, sy kena ambik mogtt (test glucose) I really didn't know what specific name of mogtt. Anyone here knows? Ok mogtt ni kena ambik sebab berat sy dah terlebih lebih. Ok i have to keep my actual weight here, paling memalukan dan sensitif. Kah kah kah. Walhal sy dah berusaha keras untuk maintain berat tp failed. Sedih! Tp logik kah kena maintain berat sepanjang 3 minggu? Logik? Oh i don't think so! Apa2 pun jawapannya, mogtt @ glucose test lah jawabnya. Fyi, glucose ni WAJIB diambil untuk ibu hamil yg berumur 25tahun ke atas, no excuse. Yg bawah 25thn kononlah bertuah tapi tapi tapi depends on berat badan. Klu mendadak naik, konfem disuruh minum. Rasanya dah berpuluh artikel sy baca psl glucose ni. Ada yg ckp lepas muntah2, ada yg xtahan lepas tu berenti..lepas berenti kena start dari awal, sebabnya x boleh berenti dlm masa 5mins. Dan, masa sy minum isnin lepas, Alhamdulillah dengan izin Allah semuanya ok! Seriously Ok! Petua rahsia ialah, sebelum dipanggil nurse, kena tenangkan diri, fikiran x boleh melayang2, sebelum minum tu jgn main redah jak, selawat ke atas nabi, baca AlFatihah sekurang2nya sekali, mohon dipernudahkan. So bila sy start minum selepas amalkan petua rahsia tu, mmg x rasa apa2 manis air tu. Rasa air tu mcm sirap merah yg terlebih 5sudu gula. Hehe! Keluar dr makmal, husband sengih2. Hairan beliau kejap ja. Eh? Hah tu la petua rahsia paling mujarab di dunia. SubhanAllah.


Then, nurse ckp...boleh balik tp kena dtg balik selepas 2jam. So sy bw hasben balik rumah mentua. Dekat ja x sampai 5min sampai. MIL suruh rehat, jd sy ni apa lagi...bantai tidur haha. Mmg akan rasa lemah lemas lepas minum air gula apalagi diambik darah kan. Selepas 2 jam, ambik result. Result sgt memberansangkan. Dpt 6.8...Klu x normal dibawah 4-5 mcm tu. Selepas 30min tggu doc, dah boleh pulang. Fuh legaaaaaaa!

Ok lepas ni kena kawal lg pemakanan, kalau tidak..glucose lagi! Doakan sy ok ok saja k? Lets counting until 14th Ogos, heyy x sabar. Ok guys, baby Aliff dah majokkkk tendang2 mommy ya. Sorry son. Sama2 tunggu daddy sampai, minta tlg ddy buatkan hot milk k? Mlm ni minum susu and bread ja k? We both love you bah.

Bye2!