My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Monday, August 25, 2014

2nd pregnancy (8 Weeks 3 Days and Due ; 03 April 2015)

Assalamualaikum.

Hari ini, Ayeep berjarum 1 tahun. Dah terlambat sebab haritu mau jarum tapi disebabkan Ayeep masih sakit, so kami postponed tarikh, tunggu betul2 sihat boleh dapat jarum. Boleh juga jarum tapi takut Ayeep kena demam teruk.

So far, selama berjarum Ayeep, he's very strong! Alhamdulillah, never get fever lepas jarum. Melainkan fever teething, ada beberapa kali, berat badan menyusut, muntah muntah dan beyak beyak -.- Dan, tadi masa berjarum dgn Dr. Prem, wahhhh so quai-quai. Nangis beberapa saat jak, hahahaha. Lepas tu balik taska and playing around. Cute enough :D

Dan, hari ini juga, my 1st review for 2nd pregnancy. Alhamdulillah, Allah ease everything on me. Dah nampak kantung baby, dah nampak usia janin dan due delivery. 2nd pregnancy kali ini, we both decided utk berklinik di private clinic bagi memudahkan kerja. Sebab kitaorg dah busy dgn bahagian masing2 and husband dah start outstation luar daerah and the latest luar negeri pulak and banyak task kat ofc since kenaikan pangkat technican. Sigh =.="

Hehe but nevermind, demi sesuap nasi...aisese....ai tetap tabah! Gambatee sayang! Kan kan? So.....review tadi, Dr. Ellen dah check. Kantung baby dah nampak, dah masuk 2 bulan. Due dalam 3 April 2014. 2nd review will be at 15 Sept , tunggu 3 weeks lg baru boleh nampak kantung dah besar sikit. Alhamdulillah!

Morning sickness? So far TIADA! Mual? Ya ada! Dlm 1-2 minggu very tough day. Tak lalu nak makan, itu ini ndak kena, emosi cpt terganggu. Laki layan terus, tq saaaaayangg! Since masuk minggu ke-3 selera makan dah ok. Laki happy sikit sebab ndak payah pikir itu ini mau makan apa kan? Haritu dah la rasa mau makan menu lepas pantang time Ayeep. Allah......bingung laki terus. HAHA! Terpaksa juga round kingfisher cari sup menu pantang. amboiiiii. Dan, mlm ni pula ai dah whatsapp laki awal2 untuk tapau Nasi Goreng Daging. Tp dagingnya ndak makan, cuma nasi yg ada rasa daging digoreng pula mau sangat & kesedapan betul. HAHAHHA so so pelik!!!!

Ok guys, kali ini yg mampu dicoretkan. Doakan baik2 ya untuk mommy yg kali ke2 pregnant ini. Hik hik! K bubye!!!!! Mwaaaaaah!

Sunday, August 3, 2014

Persiapan Anak Kedua

Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya. Agaknya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut aidulfitri. Hari ini syawal yang ke-7. Alhamdulillah.

Setakat ini, persiapan hari raya semuanya berjalan dengan lancar sebabnya kehadiran putera sulong yg semakin membeso bagai johan. Dah 11 bulan 2 minggu 3 hari. Still merangkak. Tapi, skill panjatnya makin hebat. -.-

3 hari lepas, aku, laki dan Ayeep 3 beranak dah balik ke Kk setelah puashati beraya di kampung. Malam tu, aku tidak teragak-agak untuk mencuba nasib dengan UPT aku. Hehe. Actually, upt tu aku dah bukaaaaaaa lama dah, agaknya 2 minggu lepas but still simpan kata mau tunggu 1-2 minggu lagi lah. Hati tergerak malam itu, ketika laki sedang busy buat kerja ofc, pada jam8 malam. Bila check, 1 line ja tp 1 line lagi mcm agak kabur, bila whatsapp kawan-kawan, semua kata 50-50 dan suggest suruh check lagi esok hari selepas bangun tidur.


Yang ini cuma 1 line kan? sebelah lagi mcm agak kabur. Masa ni terus jumpa suami bagitau pasal UPT ni, suami HAPPY dan bersyukur sgt2. Syukur. Sabtu lepas, kami balik kampung lagi semula sebab ada job dgn pre-wedding di Beaufort. Bila balik, aku terus bagitau 1 family, syukur Family juga happy dengan perkhabaran gembira ini tapi masa tu aku belum sure lg sebab still blurring. Petang tu, aku kirim beli UPT lagi dgn adik. 

Esok paginya, lepas bangun aku terus ke tandas dan CHECK LAGI! Dan akhirnya, line blur itu menampakkan hasil lumayan! Masa ni mmg HAPPY tidak terkata, tiba2 teringat masa Ayeep lepas lahir. YaAllah aku rindu bau syurga itu. Rinduuuuuuu Ayeep wangi baby! 


Hah! yang ini jelas sangat kan? see see! Positif! Bangun2 ja terus cek terus keluar bilik bagitau family lagi. Hahaha happy sakan, Ayeep pun ikut happy! Mcm paham ja kono Ayeep kan? hehehe! Selepas nampak line positif ni, macam2 dalam fikiran aku. Aku mau sangat buat terbaik utk baby ke-2 ni terutamanya dalam part breastfeed. Ayeep masa tu cuma sempat susu badan 5 bulan ja then stop sebab masa tu air susu merundum gara2 tidak jaga makan sangat. Menyesal. InsyaAllah adik Ayeep kali ni mau sangat full breastfeed dan kalau ada rezeki lebih nak beli Medela Freestyle, tak kisah la 2nd hand @ yang baru sebab Medela FS ni kualiti bagus sangat. 

Untu check-up adik Ayeep pula, laki suggest utk review ja kat Polyclinic since panel klinik UMS kan? Harap2 peruntukan tahunan aku masih mencukupi la. Then, utk deliverypula haritu laki pernah offer utk deliver di swasta sebab assume sempat kumpul duit sekiranya plan pregnant tu tahun depan, tp rezeki baby tahun ini pula. Rasanya belum sempat saving money utk swasta kan, at least kena prepare dlm 3-4k juga. Haha. Ambooooiii ye. So, deliver kat gomen la kan? Selesa juga even ramai kata tak best tp syukur masa beranak Ayeep dulu, semua berjalan dengan lancar, nurse pun bagus tp ada juga 1-2 org yg kepoh tp anggap angin ja, yg penting Ayeep dah lahir. Gov or swasta rasanya sama je kot, yg beza adalah keselesaan dan kemampuan. Klu mampu, why not utk dptkan keselesaan, hak masing2 juga kan.

InsyaAllah esok2 nak review and scan ultrasound baby kecik utk tau dah berapa minggu @ berapa bulan. Semoga dipermudahkan segalanya Ya Allah, Aamin. 

Ok guys till then, see you guys in the next post. Assalamualaikum.

With love,
xoxo.