My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Tuesday, September 10, 2013

Power-pumping & milk-booster?

Assalam.

Semenjak jadi mommy, jam & masa jadi sahabat karib. Bila baby Alif bangun & nenen, mesti cepat cepat tengok jam. Sebab jadual nenen Alif mesti dijaga sebab kadang2 Alif kuat tidur. Mau dikacau baru bangun & paksa nenen. Kesian. Tapi bila sudah time dia mau bangun & nenen nah disitulah kesabaran seorang ibu meluap luap. Kesian tgk daddy Alif yg kena berjaga sbb mau tgk Alif nenen. Hehe. Pernah 1 malam tu, aku sangat sangat mengantuk & Alif tidak berenti merengek mau nenen, tp bila disurung nenen, ditolak tolaknya. Terus emosi terganggu & daddy alif pula marah maminya. Tidak bagus begitu sama anak, kalau mau kasi nenen biar niat ikhlas. Nah maksudnya dalam tu, jangan dipikir dulu tidur tu, pikir dulu lapar si baby. Haha betul la ba juga kan. Sandik bah maminya ni, tapi time tu ja.. Selepas malam tu mami alif insaf & semakin bersemangat bangun tidur even Alif bangun tiap tiap 1 jam sebab... niat maminya yg ikhlas ni mau breastfeed & pasal tu la baby Alif kenyang & tidurnya pun lena & nyenyak.

And now, usia Alif sudah pun 23 hari, lagi 1 minggu alif full-month. Pipi pun dah bambam yeah berkat susu ibu secara eksklusif & sekali sekala kena susu formula sebab moing di kampung suruh. So kena ikut ja lah. Tp itupun bagi 2oz jak masa subuh, biasanya setengah oz ja habis. Kadang2 boleh sampai 3oz. Ikutkan hati memang takmo bagi susu formula & memang mau kasi BF fulltime tapi bila sy pumping susu, 1oz ja dapat. Sedih. So plan nak ambik milk-booster vitamin Shaklee. Disebabkan ianya Alfalfa & my bby ni enzim G6PD so cancel serta merta lah jawabnya. It's ok, pasti ada hikmah disebaliknya. Allah kan ada. Kak ngah cakap kena usaha lebih tp tidak sampai pun 3 min pumping susu dah give up. Huhu camana ni? tambah lah i sedih teramat sangat. Cuti tinggal 1 bulan setengah lagi, Awal bulan Nov dah kena kerja, tp stok air susu belum start2 lagi. Hm ok ok, jgn fikir sgt, jgn stress sgt, biar hati kasi happy.. Nanti kita fikirkan cara macamana & i dah pun order ESP Shaklee. Salah 1 benefit ESP Shaklee ni ialah energy booster & memekatkan air susu ibu. One of my friends yg kerja di Umtp UMS si Malai Sairul tiba2 whatsApp, rupanya dia agent Shaklee. Harga ok, boleh dapat harga member. 1 botol ESP Shaklee tu boleh dapat RM124. Murah kan? Kalau beli on9 mungkin beza dalam Rm6-Rm10 macam tu, ok lah kan? 

Ok semua.. Semuga berjumpa lagi dilain entri. Esok nak jumpa hasben sebab katanya rindu baby Alif, yg maminya takpenah rindu rindu lagi huhuhu. Ok bye!



No comments: