My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Thursday, September 5, 2013

Breastfeeding Mummy

01:54 AM

Assalamualaikum!

Pada saat ini, sedang asyik nonton tv sementara anak sedang tido. Tiba tiba perut rasa lapar teramat sangat. Ya, since breastfeed kan Alif memang cepat haus & lapar. Syukurlah sebelum hasben balik KK, dah stok minuman 3 in 1, kalau tidak terpaksalah membedal cofee mix di rumah ni. Sejak menjak ni rasa biol & sengal dgn diri sendiri sebab bila anak tidur, aku pula takmo tidur, tp bila anak bangun baru sebok sebok mau tidur. Nda ka menyusahkan diri tu, sudah tu pandai mau marah2 emosi segala. Poyo. 

Tapi tapi tapi, bila Alif mau membesar, kuat sgt nenen. Pandai ter-mindset sendiri air susu takcukup. YaAllah! Orang cakap jgn negatif, harus pikir positif bahawanya air susu itu ada. Bukan tiada cuma rasa takcukup ja untuk Alif. Sebabnya kesian dgn Alif rengek rengek, sudah nenen 1 jam pastu tido, pastu mengeliat, pastu cari nenen balik. So, fikir punya fikir, niat dihati mau sangat cuba Shaklee ESP tu. Dah bincang dgn hasben so tunggulah bila dia balik ke kampung. Hasben cakap ok, sebab kesian Alif rasa tidak puas kan, kelaparan pula nanti. 
Moing Alif cakap sekarang Alif besar besar sudah, Daddy Alif pula cakap Alif gendut. Andu ba anakku dibuli buli. Tapi betullah, nampak sudah perbezaan muka since Alif lahir & sekarang. Lagi banyak senyum sendiri & kadang kadang pandai ketawa sudah, padahal belum masuk 1 bulan lagi bah. Doi nakkk nakk! Hm, 1 more thing, hasben & i plan takmo biasakan Alif berayun, tp my mom yg mau sangat so akur dgn mengikut perintah tp dgn keras kepala aku ni pandai pandai keluarkan Alif dari ayunan. Tp bila si mami nampak ok seja tu, alasan tu mau kasi BF c Alif. Haha! So hari ni Alif tidak berayun, tidur atas tilam jak & yg penting BF Alif dgn posisi baring. Susah memang susah & pandai fed up sendiri sebab mulut Alif susah mau cari nipple, lepastu nangis2 mcm didera nasiblah pintu bilik bertutup kalau tidak, habis sudah anak beranak dicuci oleh mem besar haha. Tapi kena sabar juga, pujuk Alif, lepastu tolong lah si Alif dekatkan mulut & nipple I.. Jadi BF Mom mmg kena banyak sabar, lebih2 lagi bangun subuh & taktido2 sampai paginya. Tp kena rehatkan diri juga, so take time lah tengahari curi masa tidur. Hehe. 

And now, hobi dimasa lapang bila anak tengah kuai kuai sambil buat muka comel comel, sukalah ambil gambar. Well, rasanya semua ibu ibu diluar sana mmg itu salah satu hobi pun kan. I think one day mau cuci gambar2 Alif untuk kenangan dimasa depan. Konon hehe! So mari kita tengok gambar2 Alif yg serba cute itu! Sayanggggg Alif XoXo!










Ok unty unty.. Alif sayang u oll. Haha bye byee!!!

2 comments:

Rinah said...

bsr sdh baby Alif. Tahniah. aku sokong ko psl buai tue.

Kiko Pika said...
This comment has been removed by the author.