My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Saturday, September 14, 2013

Latihan Pemerahan Susu Ibu

Assalam!

Lepas bergelak sakan tengok Super Spontan dan di mana anak sedang lena dibuai mimpi. Tidur sejak jam 7pm, senang kerja aku sebagai mak, haha. Boleh makan, ke tandas, kemas bilik, borak santai dgn si mami, hah senang hati. Tiba tiba pula teringat nak simpan susu lah. Daripada buang masa tengok tagalog so lagi bagus i pump susu kan. Aku start dari jam 11 something camtu, lagipun Alif tidak menyusu start dia tidur, jadi air susu banyak stok sehinggakan leaking 2-3 kali. Pasal tu juga terus cepat2 nak pumping untuk stok dihari tua, even 2oz ja tapi rasa semangat berkobar kobar disamping dorongan kakak aku juga. Setakat ni baru 2 botol, actually dah 3 botol tapi dah bagi Alif semalam, yeah bravo to my son sebab boleh EBM thru botol susu so mami dia ni tidaklah leceh pikirin anak kesayangannya camana nak susu but husband and i pun cadang hantar Alif ke nursery yg terdekat, time lunch boleh lari kejap utk BF Alif. Dah tapayah pikir pasal makan tengahari, kena pikir anak dulu barulah perut, hah yg ni hasben yg ajar. Hihi. Bagi pengalaman EBM ni, kadang2 orang fikir akan leceh, sebab kena ikut tarikh, masa & tempat penyimpanan yg betul. Aku pun masih amatur lagi, x la macam orang lain sampaikan berbotol2 & sanggup beli freezer utk EBM, hah syukurlah diberi rezeki susu yg banyak kan. Tapayah rasa leceh bagai sebab kita sebagai ibu ni kena enjoykan diri while pumping tu, sebabnya kita buat demi anak, penuh kasih sayang teramat sangat dan lebih2 lagi yang bekerja mcm aku ni yg kena gerak dari rumah jam 7:30 am & sampai rumah jam 5:30 pm. Itupun kalau cadangan nurseri Alif dekat, kalau jauh kah @ kena hantar ke rumah neneknya yg jauh most 1hour, merana den pikir susu apa mau bagi sepanjang aku di office. 

Apa2 pun, teruskan usaha. Pembelajaran masih diteruskan dan semoga membuahkan hasil. Dan, majulah susu ibu untuk anak anak yg tersayang. Hey Gambatee!!


Untuk power-pumping i pakai dari Brand Pigeon, yg ni pakai elektrik but still kena pump secara manual. Tapi utk kesenangan diri & untuk cepat, aku dah beli breast pump Brand Rumble Tuff yg duo style. Best bukan? Pump ni berharga Rm 260 dimana sy nampak berjual di instagram. So i grab & booked. 



Latihan pertama cuma 1oz, dan kedua tepat2 2oz then i rest & masukkan ke dalam freezer. Harap2 rezeki air susu bertambah dari hari ke hari, InsyaAllah.

Doakan ya? Ok, assalamualaikum & happy good night!

No comments: