My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Friday, February 13, 2015

CHECKLIST : PERSEDIAAN KE HOSPITAL

Hi peeps.

Ai dah masuk 33 weeks hari ini. Macam biasa, backpain, braxton hicks sikit2, ala ala morning sickness, susah tidur & selalu lambat bangun. Magadddd! Terus bermacam fikiran "eh malam ni mau beranak dah??" don't baby don't..kalau mau keluar pun, biar tunggu full term ye. Hiks.


Tadi, belek2 barang baby yang dibeli sebulan lepas (sebulan baru tgk barang bertenggek dalam bilik sebelah kan) sebabnya mau cuci besok. Bukan barang baju2 baby pun, cuma beli tuala/hoodie & bedak2 je pun. Daddy ayeep cuma hadiahkan 1 set baju, itu jak sebab kami akan recycle baju2 ayeep yang lama. Masih nampak baru semua dan ada yg masih baru tidak berpakai pun. Almaklumlah beranak rapat rapat ni, recycle le jawapnye hihihi.





Actually, kami dua belum ready apa2 lagi checklist persediaan ke hospital. InsyaAllah dalam 1-2 minggu lagi akan prepare everything sebab ada banyak benda lg belum beli. So, checklist ni sangat penting untuk parenting. Tp, makesure jgn bawa barang yg sangat banyak dan simpan keperluan barang2 tu dengan kemas dan asingkan mengikut keperluan supaya senang cari nanti, tidaklah termengah2 mengorek 1 bag nanti. HAHA!




Mommy's ;
  • Buku kesihatan mommy/IC
  • Baju kemeja untuk senang direct BF baby. Jgn yg slimfit, kalau boleh biar longgar sikit agar pernafasan jadi lebih baik
  • Stokin tebal untuk elak masuk angin
  • Kain batik @ seluar longgar pun boleh (ikut keselesaan)
  • Sweater
  • Bahan bacaan
  • Minyak2 angin
  • Charger fon @ ipad
  • Toiletries
  • Selipar untuk kegunaan wad
  • Maternity Pad
  • Panties size beso untuk keselesaan selepas bersalin
  • Nursing bra
Baby's
  • Bag baby
  • Newborn diapers (bawa 2-3 pasang ok juga)
  • Baby wipe
  • Sleepsuit, mittens, booties (3 pasang)
  • Hoodie
  • Bedung
  • Towel
  • Fluffy Blanket
  • Bedak/Minyak telon/Minyak kayu putih/Bepanthen
  • Bag lain utk baju2 kotor baby

Hmm, macam masih lg segar dalam ingatan ai kemas2 bag ke hospital masa bersalin Ayeep dulu, semua main sumbat je, dgn makanan segala. Masa haritu lepas siap bersalin, tengah tunggu ayeep dibersihkan, sendiri gapai makanan dalam bag di bawah katil sebab ai dah kelaparan, bayangkan hampir sehari dalam LR, tunggu induce punya pasal. InsyaAllah kali ini, daddy ayeep akan ikut kelas Father Friendly supaya dapat certificate masuk dalam LR sama2 nanti, boleh juga tolong2 ai nanti, tolong bagi semangat perpaduan kan, jgn pengsan dah ye! Kelas Prenatal tu akan dijadualkan pada 14 & 22 Mac 2015 nanti, sebab ni ja jadual yg free di Hosp. Likas. Harap2 masa tu sempat ke kelas sebab dah masuk fullterm (36 weeks), woah mak aiihh. Doakan ya :)

Ok peeps! Dgn harapan entri kali ini dapat membantu sedikit buat ibu2 diluar sana dan semoga dipermudahkan semuanya yg bakal bersalin nanti. Aamin Ya Rabbal Alamin.

Ok Bye Bye! Cuddle Xo!


No comments: