My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Friday, February 27, 2015

Sensitifnya ketika pregnant

Assalam. Salam Jumuah. Salam Jumaat - Penghulu segala hari.

Ok, this is my first time menulis entri pada ketika ini di ofis. Sementara menunggu laki selesai solat jumaat, teringin untuk menaip intri.

Tetiba pop out keluar idea mau mengeluarkan tajuk "Sensitif ketika pregnant". Mcm hampes T.T

Tadi yes tadi...yang barusan punya kejadian...Pada jam 11 am, biasa gov servant ni (mcm ai ols) keluar untuk waktu rehat, sdgkan waktu rest adalah pada jam 11.15 am. So, ai whatsapp lah my bff si Julitah yg sebelah bangunan je tu utk bawa jenjalan konon-kononnya. Namun, macam biasa...respon dia adalah ..

"Hey mau p mana juga?? Panas ni. Doktor larang kita jalanjalan"

Terus ai tak reply2. Ai whatsapp adik ai lagik yg kerja di Bangunan sebelah UMS, di Persekutuan. Pun tak reply2 juga. Bertambahlah sedih hati ai ni. So, ai batalkan lah niat suci ai utk bawa mereka jalan jalan cari makan hee!!

Then..

Last choice ialah confirm membawa laki ai la juga kan. Tp jam masa tu sudah menunjukkan 11.35 am. Pujuk punya pujuk, ai cakap mau tapau jak. X mau makan di luar, di 1b. So laki cakap "Ba jom". Keluar dari UMS dan ada jem sikit2. jam 12.15 pm sudah. Waktu zohor (Solat Jumaat) laki ckp mau ready jam 12.30 pm. Ok ai kata sebab mau take away ja apa2 yang sedap2 di 1B tu. Tp sebelum ai bawa dia keluar, ai ada whatsapp dia begini :-

"Hmm mood ku sekarang ni rasa macam mau duduk duduk lepak lepak dlm stabak sambil minum choco ice" 

Laki reply ;

"wkwkwkwkww lain juga mood mu ni"

Actually, ai pun not sure apa sebenarnya terjadi dgn mood swing ku ini. Sudah macam mood Ayeep tiba tiba haha. Dan......sesudahnya sampai di 1b, laki drive dan mau cuba2 cari park atau double park di area Secret Recipi & Starbucks. Tp, ai make dunno ja. Laki bilang "aik babe? jadi ka ni mau take away? ba beli la fevret mu swak laksa di SR" Tp ai diam2 jak sambil ketip bibir dan buat muka confuse. Ok, lepas tu laki buat u turn lagi di roundabout. Tapi, ai tetap diam diam sambil ketip bibir sekali lagi. Tehee :D

Ok......dan Laki sdg buat muka yg masih boleh bersabar. He he. Tiba tiba ai bersuara..."Sang kita masuk balik UMS, sy tatauu mau makan apa, sy bingung" Laki pun terus diam dan drive balik masuk UMS , takjadi juga dia mau bebel2 dan bising2 sebab ada 10 min lagi jam 12.30pm, mau ke masjid katanya. Nasib la juga ada shortcut jalan dari belakang UMS, so tidaklah ambik masa queue panjang di trafficlight Rampaian dan UMS tu kan.

Dan! Ai request lagi..

"Syg, kita jalan dan makan di 1b lepas solat lah, Ok?" Laki angguk angguk ajee. Tp ai buat mata wink wink sebab takut dibebel haha!

Hm.. Kadang2 rasa bersalah sgt buat laki susah utk kita sebab sudah selama ni selalu kasi susah laki haha!! Tolong kemas rumah, tolong jaga Ayeep tolong itu tolong ini, tapi mau buat camana juga ba kan? Emm kenapa lah keluar segala perangai annoying begini?! Adoi.. Tp syukurlah laki setakat ni OK saja, tidak pernah pun marah melainkan benda2 yg sgt penting.

Tapi ai taktau lah dalam hati dia kan? Kih kih kih. Thank you loves! 



Dan lagi, sejak2 pregnant ni, pemalas betul mau mengemas rumah, mau masak lagi lah. Kemas rumah ala-ala kadar jak, kalau melipat kain lagi lah mau juga tunggu 1-2 bakul meninggi barulah rajin itu pun termuntah muntah sudah kain baru ada mood melipat hahaha. Jgn seja ni pembawaan baby ikut mcm mami nya ya. Palisssss! Beza betul dgn pregnant masa Ayeep, rajin masak gila gila dan kuat baking. Haha! Gigih btl buat Brownies Nutella malam malam dan boleh buat 5 balang Almond London masa puasa pulak tu.

Ok., at this moment, ai taktau mau makan apa utk lunch padahal tgh lapar! Mcm mau makan milkbutter chicken pun ada. Mau makan di Pancake Hs pun ada, mcm mau makan kek pun ada. Matailah begini. Tolonggggggg daku!!

ok ok sabar ko kiko....

Gambar atas adalah gambar buang balik pada last pregnant Ayeep. Kalau tidak silap masuk 8 months. Mcm comel je. Tehee :D - Ba ok bye2!!

Cuddles, Xo!

No comments: