My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Sunday, January 4, 2015

Pregnancy Journal - 6 Months

Assalamualaikum!



Alhamdulillah di awal tahun ini tahun 2015, aku masih berkesempatan mengUpdate laman belog ku yg sdh hampir 5 bulan ditinggalkan. oh well...selalu begitu. Bila ada kelapangan , haruslah konok update. 

Tidak lupa untuk mengucapkan "Salam Maulidurrasul!"..Semoga kita terus hidup dalam kehidupan sunnah Rasulullah biarpun kita sering alpa dalam kekhilafan duniawi.

2nd Trimester;-

Saya sudah pun memasuki trimester ke-dua iaitu 6 bulan 3 minggu. Lagi seminggu akan masuk trimester ke-3. Allah..semoga aku terus kuat, semoga saat saat genting contraction tiga-tiga minit itu aku semakin lupa, bila teringat lagi checking VE. Magaaadd! Ampuuuunnn. Hahahaa. Tapi saat-saat genting itulah buat aku terus KUAT bila fikiran positif kita bahawa setiap sakit melahirkan zuriat di dunia ni ada pahalanya dan gugurnya dosa dosa seperti bayi yang baru lahir, maka tercatatlah zihad bagi seorang IBU, Jadi, beranak lah selagi boleh ya? Hihihi.

Yang tu masuk bab pahala sakit melahirkan dan saat melahirkan. Belum lagi masuk pahala menyusui anak sehingga umur 2 tahun & berjaga malam dengan ikhlas dan sabar ketika anak sakit. Sayang sungguh Allah pada wanita kan. 

Ok kita berbalik pada cerita kita yg asal. Jumaat lalu, saya ada bawa husband untuk next review di Poliklinik di Kingfisher. Alhamdulillah feedback docter tu sangat memberansangkan, hmm berbanding dengan dokter di Permai Klinik Likas. Sakit hati pun ada tp husband suruh positif jak. Ngeh ngeh. Biarpun advice dia 45% saya bersetuju, tp itulah kali terakhir saya akan berklinik atau apa2 saja. Titik! Actually, docter tu bengang dgn pendapat saya sebabnya mau berklinik dua2 minggu. Dok tu cakap saya cuma membazir tenaga, masa dan duit, dan cuba membandingkan orang2 tua dulu kita yg tiada kemudahan berklinik tp tetap juga sihat, besar besar dan kuat. Err saya dan laki pun start buat muka retarded tanda kurang puas hati. Dan dok tu siap cakap "eh dulu org2 tua kita kalau berputung pun pakai gunting kain tau" HAHA amboii ini dokter ka apa ni? Mmg la masih sihat, besar besar dan kuat tp pada zaman berteknologi dan peredaran masa sekarang ni, doc akan bagi jaminan apa apa kah guna gunting kain utk czer? Sampai ofis, mcm2 terfikir. Sebabnya saya dan laki decided utk berklinik di panel UMS sebab banyak kengkangan kerja yg melampaui batas tidak mau bertunggu lama di klinik gov. Huhu. Bila kita sudah mulai berklinik di swasta, dan tidak konsisten pula tu, saya takut ada apa2 terjadi. Contohnya Bleeding, no kicking baby & tiada movement, tiada klinik yg akan bertanggungjawab, dan kita berbalik pada dok di Likas tu, kalau dia tidak setuju untuk berklinik dua2 minggu pada 6 bulan ini, dorang akan responsible kah dgn kes yg tidak diingini?

Dan sebab saya sabar dan sabar, akhirnya klinik Kingfisher juga menjadi pilihan hati kami. Sangat2 full advice, penerangan dari A to Z. Syukur. So, kandungan baby saya semuanya OK! dah boleh nampak baby tgh santai2 tgn di atas, asyik kicking masa tgh scan, aktif sgt! Bab gender pula kami pun dah tau cuma tak boleh excited dan confirm sangat. Official announcement pun belum ada lagi, a bit happy tau gender daripada scan docter tu, so kena tunggu lagi end of this month lah. InsyaAllah kalau tiada halangan. Aamin.

Bab baju, stocking, rompers, jumpsuit buat masa ini kami akan terhadkan untuk beli sebab akan recycle dgn baju2 Ayeep. Yg keperluan barang lain mungkin masuk 7-8 bulan akan beli perlahan-lahan. Tp yg paling saya excited ialah babycoat, breastpump & sterilizer. Alhamdulillah tercapai juga beli semuanya, sebabnya masa 1st pregnancy belum ada pengalaman lagi, banyak benda kami miss, dan selama 2nd pregnancy ni ada rezeki lebih kami mulai pelajari sikit2. Syukur. Babycoat Ayeep kami beli di furniture, ala ala dari iKea! Suka sangat, tq husband utk support tdk putus2. Begitu juga denga breastpumping Medela Freestyle, yang ini mmg idaman hati dari 1st pregnant tp rezeki masa tu tidak kesampaian dan dpt BF ayeep sampai 5 bulan, masa tu ilmu di dada tidak mencukupi dan main bantai jak. Menyesal kemudian tidak berguna huhu. Kali ini saya dah pasang niat siap2 sambil dapat sokongan moral dan padu tidak habis2 oleh sang suamiku. Hehe. Breastpump Medela ni saya dpt daripada Sabah Preloved Kids page FB, mula2 nampak di fb kazen yg tgh cari breastpump then ada beberapa seller ni yg promote, dan ternampak Medela ni, sy pun cepat2 PM seller tu utk booking. Dia buka harga RM1,000 masa dia beli RM1,800. Tp kondusi pumping tu sgt TIP TOP dan dia tidak pernah guna tp cuma Testing sahaja. Mostly semua items masih dalam plastik, dan ada yg belum berbuka dari plastik. Alhamdulillah rezeki saya! Weekend tu saya singgah rumah dia untuk cek barang dan sangat puashati terus angkat on that time! Yipiiii!! Semoga kali ini istiqamah dan niat mesti betul, semoga Allah pilih saya untuk full BF baby sampai 2 tahun secara eksklusif. InsyaAllah.



Ok masuk cerita excited ku yg last ialah sterilizer Avent. Masa ni jalan jalan dgn laki di Kk rabu lepas sebab mau cari bumper utk babycoat di rumah, 1st locatian pergi Avenue di Times Square tapiiiii rupanya sdh close. Huhu penat jak jauh2 jalan rupanya tiada hasil. Then suggest laki minta bawa pergi CityMall sebab haritu LittleMe sana complete dgn barang baby. Bila sdh dapat bumper and the rest, mau lagi cari sterilizer. Fungsi sterilizer ni ialah untuk cuci botol, totot ayeep dan pastinya storage cup breastpump nanti. Harga Avent Sterilizer ialah dalam Rm379, yang ni laki belanja sempena bonus separuh gaji yg akan datang hehe lepastu dapat voucher Rm50, so angkat lagi baju baby girl utk anak buah laki, Baby Hana. Steril ni sgt2 bagus dan recommended. Hanya tekan on, dan keluar wap selama 8 minit dan boleh guna botol2 tu. Lepas tu botol yg 11oz Avent tu pun boleh masuk, dan ada 2 tingkat. Waaah sangat2 best! Tq sayang! 
Ok yg atas steril tu ialaah storage milk cups, harga Rm70 ada 10 botol. Mula2 mau beli yg jenis plastik tp cuma 2-3 penggunaan sahaja, means pakai buang. Rasa membazir pula kan. So angkat yg ini lah hehe!



Waaaaah dah makin panjang lebar rasanya. Yg ni cerita utk 5 bulan  lepas tak cerita cerita kot. Har har har. Ok sampai ketemu di lembar lain, laki dah balik so rasanya nak dinner. Kalau ada stori lagi akan dikongsikan di sini. Tungggggguuuuuuu!

Bye!


No comments: