My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Tuesday, January 20, 2015

Set Berpantang & Supplement ; 27weeks (3rd Trimester)

Assalamualaikum.

Hari ini tergerak hati lagi untuk mengupdate belog. Kali ini sy mau share pula Set Berpantang bersalin & supplement yg sy ambik sepanjang pregnancy. Yes, my 2nd pregnancy.

Sepanjang pregnancy, masalah yg paling teruk sy alami ialah keputihan & ruam. Kalau dibiarkan memang akan berlarutan  berbulan bulan dan syukur Allah temukan sy dgn penyelesaian keputihan sy iaitu Jamu Susuk Dara, kebetulan ipar sy agen tegar. Semoga asbab sy menyelesaikan prob sy ni, keputihan sy akan beransur pulih la ya. Masa pregnant Ayeep dulu, keputihan sy tidak seteruk begini, mungkin juga faktor stress di tempat kerja. Masa dulu dpt boss yg supportive & sporting gitu kikikiki. Kali ni kerap kali balik lewat, kena standby dlm Bengkel sehari sampai bersakitan 1 badan. Kesian mak buyung ni -.-
Lagi 1, panties sy tdk boleh lambat tukar, begitu juga dgn pantyliner. Mesti kena dan wajib pakai even ramai kawan2 suggest jgn pakai masa pregnant. Tp kalau sy x pakai, ruam akan cpt naik, bila dah ruam naik, keputihan pd ketika itu sangat teruk. Pasal tu lah..So sy akan konsisten pakai Feminine Wash JSD & Masker Vagina utk turunkan ruam. Alhamdulillah 3 hari boleh nampak kesan
baik. Don't worry, ibu mengandung boleh pakai & tiada effect sampingan ye.

Ok utk masalah ai dah settled. Sekarang ni pula set berpantang. Haritu sy byk research psl set berpantang. Dulu 1st baby, sy ambik Leesa Formula, suggest drpd my Kak Long. Ok tu ok jugak, cuma  dari set lulur, lilis, tiada include. Tetiba haritu terbacaaaa lah blog Kak Engku Bidan Bersalin ni dan terbaca juga pasal Set Berpantang Spa&Ma. Dan reviu daripada set ni Alhamdulillah semua dpt positif feedback. Yg bestnya banyak include lulur, lilis, minyak gamat, lotion shape, ada pil utk sembuh luka, ada VCO, ada feminine wash, ada tungku, ada bengkung & siap ada buku panduan lagi. Best sampai tdk sabar mau bersalin hik hik hik 


Inilah dia Set Bersalin Spa&Ma, beli daripada page FB Helyani Cosmetics dgn harga Rm269 incld postage & siap dpt free gift. Alhamdulillah dpt jgk free Sanggul Fatimah. Kebaikan sanggul fatimah? Hehe anda boleh google ya :)

Untuk supplement yg sy ambik spjg pregnancy ialah...Iberet 2 biji sehari, Osematrix @ Calcium 2 biji sehari, Peppermint Ginger (awal2 kandungan) & Jus Maixara Collagen & Extra Virgin Coconut Oil (baru hari 1st minum). Dulu ambik calcium daripada Amway. Masa tu dpt beli dgn Kakak. Tp sbb susah mau dpt, beli dgn kawan jak calcium Shaklee tu. Yg peppermint tu pula sy consume sbbnya masa awl2 pregnant selalu burl. X tahan mau berjam2 burp, berangin sgt. Google punya google rupanya boleh makan Ginger Shaklee tu. Ok sikit lah.  Jus Maixara tu pula utk kebaikan anti aging & mau cantikkan kulit spjg pregnant ni. Baru perasan masuk 7 bulan ni belum ada tanda2 stretchmark, itu pun cuma bekas masa pregnant Ayeep sampai skrg belum total lost. Alhamdulillah pregnant lg kali ni tiada keluar langsung pun. Cuma bekas tu dlm progress hilang. Utk Extra VCO pula harini 1st time minum. Selama ni fikir mcm minum minyak jak tp rupanya sedap pula hehe. Dulu pernah beli tp x pernah pakai pun. Hehe sygnya beli. Dan bapa mentua ada buatkan khas & mmg original buat khusus dr kelapa pun tak pakai pakai. Ngeh3! 


Hah ini dia antara supplement yg sy ambik. Best kan pregnant hehehehe. Lagi best kalau x sabar mau bersalin, x sabar mau berpantang, x sabar mau cuti 3 bulan, x sabar mau exclusive BF, dan paling x sabar mau kurus balik kah kah kah.

Ok, sampai kali ini coretan tgh tgh malam buta. Babai.

Assalam.

No comments: