My 2nd Pregnancy

Lilypie Maternity tickers

Our Anniversary Surman Shah & Afika

Tuesday, June 11, 2013

7months 2weeks 3days

Assalamualaikum!

Yeah hari ini ada kesempatan lagi untuk berbelog. Husband pergi main futsal, so belum dinner lagi. Jam menunjukkan tepat 10.00 pm. Kenapa berlapar? Jam 10 masih x makan2 lagi? X kesian baby? Ok ok ok, bukan berlapar. Actually, sy skrg kena kawal pemakanan untuk tidak overweight. Almaklumlah...genes sy ni cepat sangat membesar. Makan kejap naik 1kg, tp bila diet sikit2..turun pula. Bukan senang tgh pregnant ni, bermacam dugaan kita kena terima. Masalah sikit kena refer docter, kena masuk makmal, ambik darah. But nerermind, sy x kisah langsung, x mengeluh sikit pun. Besar pahala tau kalau time2 sarat mcm ni, kita sebagai ibu hamil banyak bersabar. Hah ingat tu kawan-kawan. Hihi

Isnin lalu, sy kena ambik mogtt (test glucose) I really didn't know what specific name of mogtt. Anyone here knows? Ok mogtt ni kena ambik sebab berat sy dah terlebih lebih. Ok i have to keep my actual weight here, paling memalukan dan sensitif. Kah kah kah. Walhal sy dah berusaha keras untuk maintain berat tp failed. Sedih! Tp logik kah kena maintain berat sepanjang 3 minggu? Logik? Oh i don't think so! Apa2 pun jawapannya, mogtt @ glucose test lah jawabnya. Fyi, glucose ni WAJIB diambil untuk ibu hamil yg berumur 25tahun ke atas, no excuse. Yg bawah 25thn kononlah bertuah tapi tapi tapi depends on berat badan. Klu mendadak naik, konfem disuruh minum. Rasanya dah berpuluh artikel sy baca psl glucose ni. Ada yg ckp lepas muntah2, ada yg xtahan lepas tu berenti..lepas berenti kena start dari awal, sebabnya x boleh berenti dlm masa 5mins. Dan, masa sy minum isnin lepas, Alhamdulillah dengan izin Allah semuanya ok! Seriously Ok! Petua rahsia ialah, sebelum dipanggil nurse, kena tenangkan diri, fikiran x boleh melayang2, sebelum minum tu jgn main redah jak, selawat ke atas nabi, baca AlFatihah sekurang2nya sekali, mohon dipernudahkan. So bila sy start minum selepas amalkan petua rahsia tu, mmg x rasa apa2 manis air tu. Rasa air tu mcm sirap merah yg terlebih 5sudu gula. Hehe! Keluar dr makmal, husband sengih2. Hairan beliau kejap ja. Eh? Hah tu la petua rahsia paling mujarab di dunia. SubhanAllah.


Then, nurse ckp...boleh balik tp kena dtg balik selepas 2jam. So sy bw hasben balik rumah mentua. Dekat ja x sampai 5min sampai. MIL suruh rehat, jd sy ni apa lagi...bantai tidur haha. Mmg akan rasa lemah lemas lepas minum air gula apalagi diambik darah kan. Selepas 2 jam, ambik result. Result sgt memberansangkan. Dpt 6.8...Klu x normal dibawah 4-5 mcm tu. Selepas 30min tggu doc, dah boleh pulang. Fuh legaaaaaaa!

Ok lepas ni kena kawal lg pemakanan, kalau tidak..glucose lagi! Doakan sy ok ok saja k? Lets counting until 14th Ogos, heyy x sabar. Ok guys, baby Aliff dah majokkkk tendang2 mommy ya. Sorry son. Sama2 tunggu daddy sampai, minta tlg ddy buatkan hot milk k? Mlm ni minum susu and bread ja k? We both love you bah.

Bye2!

2 comments:

Iman Rasyidah said...

MOGTT : Modified Oral Glucose Tolerance Test

Cody@Farid said...

wahhh..lamanya sa xsinggah pekena story2 kick ne! 14ogos yaa semoga d permudahkan yeerr...